Адвокат Глінка – чоловік Доктора Лізи – домігся, щоб у Криму звільнили з-за ґрат “ДНРівського” вбивцю школяра Чубенка

 

У Криму зі слідчого ізолятора випустили бойовика “ДНР” Вадима Погодіна на прізвисько “Керч”, якого обвинувачують у тортурах і вбивстві 16-річного українця Степана Чубенка на Донбасі. Про це у “Фейсбуці” повідомив російський журналіст Олександр Тверськой.

“Російський окупант Вадим Погодін з батальйону “Керч”, який розстріляв у червні 2014 року на сході України українського школяра Степана Чубенка (5 куль у голову, попередньо вибито всі зуби), сьогодні опинився вдома. Його відпустили з СІЗО Сімферополя. Двоє інших фігурантів у цій справі теж уникнули покарання. Один відпущений, інший перебуває невідомо де. А Степана виродки затримали за синьо-блакитну стрічку на рюкзаку. Перед вбивством мародери зняли з нього кросівки. Замотали скотчем і розстріляли майже впритул”, – написав 30 липня Тверськой.

Він опублікував скріншот публікації Гліба Глінки, адвоката Погодіна, який написав російському найманцю “ДНР” Ельдару Хасанову: “Вадима випустили!”

“На скріншоті чоловік Єлизавети Глінки (Доктор Ліза, голова благодійного фонду «Справедлива допомога», яка загинула у грудні 2016 року в авіакатастрофі з хором Александрова – “Н”) радіє свободі Вадима Погодіна. До слова, вона з чоловіком дала притулок Погодіну, коли той втік з Донецька після всіх своїх звірств”, – додав Тверськой.

Як відомо, Генеральна прокуратура України 21 липня звернулася до генпрокуратури РФ з проханням видати бойовика “ДНР” Вадима Погодіна, який у 2014 році по-звірячому вбив громадського активіста, воротаря молодіжної команди “Авангард” (Краматорськ) Степана Чубенка. 16-річного Чубенка катували і розстріляли бойовики «ДНР» за проукраїнську позицію. Він навчався в краматорській загальноосвітній школі №12, захоплювався спортом. У 2014 році з друзями брав участь у мітингах на підтримку територіальної цілісності України, які проводилися в Краматорську, допомагав українським військовим, місцевим жителям під час обстрілів. Також Чубенко зняв з міською площі прапор так званої “ДНР”.
У червні 2014 року, після того як Степан приїхав із Києва, де дізнавався про можливості вступу до ВНЗ, його затримали бойовики “Керчі” за жовто-блакитну стрічку на рюкзаку.

За наказом донеччанина Вадима Погодіна, позивний “Керч”, його підлеглі Михайло Сухомлинов і Юрій Москальов вивезли хлопця в село Горбачово-Михайлівка під Донецьком і після тортур убили. Розстріляли Чубенка сам Погодін і Сухомлинов.
Матері через три місяці прислали тіло сина без голови. Голову (із вибитими зубами) Сталіна Чубенко отримала ще через півтора роки.

Оскільки вбивство підлітка отримало величезний резонанс, на вимогу матері “прокуратура ДНР” провела з цього приводу розслідування. Ватажок бойовиків Олександр Захарченко пообіцяв матері Чубенка, що сина знайдуть і винних покарають.

“Жора” Москальов після кількох арештів і судів був відпущений на волю. “Буба” Сухомлинов уник арешту.

Вадим Погодін

У червні 2016 року стало відомо, що Погодін затриманий російською окупаційною владою в Криму на 40 днів підставі міжнародного ордеру, виставленого Інтерполу Україною.
Як з’ясувалося, за роки перебування в Криму “Керч” так і не оформив собі російське громадянство.

Росія розглядала питання про видачу Україні Погодіна, однак представники бойовиків наполягали на недопущенні видачі й виправдовували вбивство “правосека” “ополченцем”.

На честь Чубенка в Краматорську організували футбольний турнір.
8 травня 2016 року Степан посмертно нагороджений орденом “Народний Герой України”.
21 листопада 2016 року у школі, де він навчався, відкрито меморіальну дошку.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна