ЄС почала проти Польщі санкційну процедуру через закон про суди

 

Єврокомісія офіційно почала проти Польщі санкційну процедуру через закон, який підриває незалежність судів.

Відповідна інформація була оприлюднена в Брюсселі в суботу, 29 липня, інформує УНІАН.

Польська влада має один місяць, щоб відповісти на лист з офіційним повідомленням, направлений Варшаві після публікації в Польському офіційному журналі нового закону щодо організації судів загальної юрисдикції.

У Комісії викликає побоювання, що, надання міністру юстиції широких повноважень у питаннях продовження терміну повноважень суддів, які досягли пенсійного віку, а також повноважень звільняти і призначати голів судів, підірве незалежність польських судів.

“Нові правила дозволять міністру юстиції впливати на окремих суддів, зокрема, розпливчастими критеріями продовжувати їхні мандати, тим самим підриваючи принцип незмінюваності суддів”, – наголошують в ЄК.

“Основне правове занепокоєння Комісії, яке викликає закон про організацію судів загальної юрисдикції, пов’язане з дискримінацією за ознакою статі через введення різного віку виходу на пенсію для суддів-жінок (60 років) і суддів-чоловіків (65 років). Це суперечить статті 157 Договору про функціонування Європейського Союзу та Директиві 2006/54 щодо забезпечення гендерної рівності у сфері зайнятості”, – йдеться в повідомленні ЄК.

 

У Брюсселі також зазначають, що закон дозволяє суддям при зниженні пенсійного віку продовжити їхній мандат міністром юстиції на строк до 10 років для жінок-суддів та 5 років для суддів-чоловіків.

Крім того, немає визначених часових рамок для ухвалення міністром юстиції рішення про продовження мандата, що дозволить йому зберегти вплив на суддів до завершення їхніх судових повноважень.

В ЄК повідомили, що віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс 28 липня відправив листа польському міністру закордонних справ, нагадавши про запрошення для нього та польського міністра юстиції зустрітися в Брюсселі, щоб відновити діалог.

В контексті діалогу верховенства права Тіммерманс сказав: “Рука Комісії все ще досягає польської влади, сподіваючись на конструктивний діалог”.

Польський уряд має надати відповідь протягом одного місяця. “Вивчивши відповідь Польщі, або якщо зауваження не будуть представлені у встановлений строк, Комісія може видати обґрунтовану думку, що є другим етапом процедури порушення”, – додали в Єврокомісії.

Як повідомляла “Новинарня“, 24 липня президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на суперечливі закони про Верховний суд і Національну раду суддів.
Схвалення пакету з трьох законів про судову реформу польським парламентом викликало масові протести всередині Польщі та критику за кордоном.

25 липня президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про суди загальної юрисдикції.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна