Прикордонники не впустять Саакашвілі. Він обіцяє знайти спосіб, щоб в’їхати в Україну

 

У разі, якщо колишній глава Одеської облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі вирішить в’їхати в Україну після втрати громадянства, Державна прикордонна служба може його не пустити.
Про це заявив речник ДПСУ Олег Слободян у коментарі “Главкому“.

“Будемо діяти в рамках закону. Якщо абстрагуватися від прізвищ, то громадянин, у якого на руках є недійсний паспорт, не має можливості перетнути кордон України. Якщо людина позбавляється громадянства, її паспорт визнається недійсним. В такому випадку підстави для проходження кордону автоматично скасовуються” , – сказав представник Держприкордонслужби.

При цьому Олег Слободян підкреслив, що в компетенцію ДПСУ не входить затримання людей.

“У нас має бути доручення на виконання певних процесуальних дій. Юридично це реалізує підрозділ Національної поліції. Мені не відомо про існування такого доручення. А навіть якби було відомо, то я не маю права розголошувати цю інформацію”, – сказав речник ДПСУ.

Сам Михеїл Саакашвілі в інтерв’ю “Українській правді” заявив, що знайде способи в’їхати в Україну навіть з анульованим паспортом.

“Я прекрасно розумію, що Порошенко хоче мене не пустити. Але потрібно зробити так, щоб Порошенко це не вирішував.
Минулого разу мене в Україну не пускав Янукович. Коли я приїхав, я був в “чорному” списку. Коли почався Майдан, я прилетів до Варшави з Нью-Йорка, зібрав там групу членів парламенту – і з цією групою прилетів.
Прикордонникам було наказано не пропускати мене в Україну. Але вже був Майдан. Мене оточили депутати і практично без штампа в паспорті силою провели в Україну. Я поїхав на Майдан”, – розповів Саакашвілі.

За його словами, Петро Порошенко під час останньої зустрічі в рамках конгресу ЄНП на Мальті в березні пропонував йому припинити критику президента та реалізацію “плану Путіна”. Саакашвілі каже, що Порошенко запропонував посаду посла в Нідерландах, де живе його сім’я, або в Південно-Східній Азії. Але екс-голова Одеської ОДА, який очолює “Рух нових сил” і вимагає дострокових виборів, відмовився від пропозицій і планує надалі провадити політичну діяльність в Україні.

“Ні, мені є куди дітися – тільки в Україні! Я сказав, що доведу до кінця боротьбу в Україні. Я себе відчуваю українцем.
З огляду на мої армійські роки, інститутські роки і проживання в Києві, десь 12 років я прожив в Україні. Я брав участь в трьох революціях. Як студент я ходив на мітинги Революції на граніті, я був на двох Майданах. Я організовував перший Майдан”, – сказав Саакашвілі в інтерв’ю “УП”.

На запитання, що він робитиме, якщо його не впустять в Україну по прильоту, Михеїл Саакашвілі сказав: “Я житиму в транзитній зоні аеропорту “Бориспіль”. Там зроблений хороший ремонт, мій друг там директор. Я сподіваюся, що він знайде мені там затишне місце. Це жарт, але я знайду можливості.
Немає такого контролю, як вони думають. Я з багатьма на зв’язку в українській службі. Я колишній український прикордонник (з часів служби в Чопі в армії СРСР – “Н”). Нехай він (Порошенко) про це не забуває. Я знаю всі входи і виходи в Україні… По-друге, в мене багато друзів прикордонників. По-третє, в мене дуже багато друзів в Нацгвардії, поліції. Нехай він не забуває, що щупальця нашої команди вже проникли всюди, і силовики його (Порошенка) ненавидять”.

“Він при зустрічі зі мною на Мальті це визнав, що його ненавидять, що він не може розраховувати ні на Національну гвардію, ні на спецназ СБУ, ні тим більше на поліцію. Тому створюються якісь загони… Кононенко створив загін охорони”, – сказав Саакашвілі.

Як писала “Новинарня“, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко “припинив” українське громадянство екс-голови Одеської ОДА, екс-президента Грузії Михеїла Саакашвілі, на підставі рішень ДМСУ і комісії з питань громадянства при президенті.
За даними ЗМІ, підставою для позбавлення громадянства України Саакашвілі став той факт, що при набутті українського паспорта в травні 2015 року він вказав в анкеті недостовірні дані про відсутність кримінальних справ проти нього. Насправді в Грузії проти екс-президента розслідується кілька кримінальних проваджень.
Громадянства Грузії Саакашвілі позбавили в грудні 2015 року – через набуття ним громадянства України.

Читайте також:
Саакашвілі судитиметься за громадянство. ГПУ знала про його справи завчасно

Порошенко розраховує, що Саакашвілі не повернеться в Україну, – “Хвиля”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна