Бойовики “ДНР” звільнили двох українців у справі журналіста Асєєва

На Донбасі з полону сепаратистів звільнили двох осіб, які перебували в списку СБУ на обмін. Про це повідомив координатор групи зі звільнення військовополонених “Патріот” Олег Котенко в ефірі “Громадського радіо” 29 липня.

За його словами, ці люди біли затримані за “справою Асєєва” – журналіста, який працював у Донецьку та писав для українських ЗМІ.

“Двох людей, які були затримані в рамках цієї “кримінальної справи”, нам вдалося перевести на територію України. Вони зараз тут, на підконтрольній Україні території. Решта всі перебувають там, у так званому “МГБ”. Про стан їх здоров’я нам невідомо”, – сказав Олег Котенко.

За його словами, ці люди включені Службою безпеки України в списки на обмін. Ведуться переговори про їх звільнення також.

Як інформувала “Новинарня“, український журналіст Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Васін, проживав на тимчасово непідконтрольній Україні території Донецької області. 2 червня він перестав виходити на зв’язок.
У дописах для українських видань і в соцмрежах Асєєв-Васін об’єктивно висвітлював становище в ОРДЛО та критикував дії бойовиків.
Українські переговорники в рамках ТКГ в Мінську порушували питання про місце перебування Стаса Асєєва, однак представники ОРДЛО заявляли, що їм нічого не відомо з цього приводу.
5 липня міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликала бойовиків “ДНР” розкрити місцезнаходження Асєєва.
14 липня так звана “поліція ДНР” оголосила Асєєва в розшук.
16 липня екс-нардеп Єгор Фірсов повідомив, що бойовики визнали затримання журналіста і звинувачують у шпигунстві.

Нагадаємо, за останніми даними СБУ, в полоні бойовиків ОРДЛО перебували 134 українці.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна