Найбільше прихильників Єдиної помісної церкви – серед греко-католиків і віруючих УПЦ КП. СОЦІОЛОГІЯ

 

Створення Єдиної помісної церкви найбільше підтримують греко-католики та парафіяни УПЦ Київського патріархату, а найбільше противників цієї ініціативи – серед віруючих, які відносять себе до УПЦ Московського патріархату.

Такими є результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” у липні 2017 року.

Загалом серед опитаних створення Єдиної помісної церкви в Україні підтримують 37%. Проти цього вистапили 18%, а ще 23% або заявили, що їм до цього питання байдуже, або не змогли визначитися зі своїм ставленням.

Як зазначається в підсумковій частині дослідження, у порівнянні з 2014 роком кількість тих, хто виступає за об’єднання Церков, практично не змінилася. Тоді як кількість противників цієї ідеї зменшилася в півтора рази.
Водночас збільшилося число тих, хто не має чіткої позиції в цьому питанні.

Найбільшу підтримку ідея створення Єдиної помісної церкви має в середовищі представників Української греко-католицької церкви (66%) і Української православної церкви Київського патріархату (61%).

Зате серед вірян УПЦ Московського патріархату противників створення Єдиної помісної церкви більше (42%) ніж прихильників (23%). У той же час 36% представників УПЦ МП або байдужі до цього питання, або не знають, що на нього відповісти.

Серед інших категорій віруючих переважають ті, хто не має чіткої позиції щодо такої ініціативи.

Найбільшу підтримку об’єднання церков має на заході України (61%). У центрі цю ідею підтримують 40%, не підтримують – 17%, зе 43% не мають своєї позиції. На півдні України за створення Єдиної помісної церкви висловилися 24% респондентів, проти – 25%, а решта – або байдужі (33%), або вагаються з відповіддю (19%). На Східній Україні ця ідея користується підтримкою в 11% опитаних, проти неї – 20%. Ще 29% висловили байдужісь до цього питання, і аж 40% не змогли дати на нього відповідь.

Як зазначають соціологи, ідею об’єднання церков більш схильні підтримувати старші респонденти, жінки, люди з вищою освітою та більш забезпечені.

Дві третини тих, хто підтримує ідею об’єднання, висловилися за створення Єдиної помісної церкви на базі УПЦ КП, 16% – за об’єднання на базі УГКЦ, 7% – УПЦ МП.

При цьому переважна більшість вірян УПЦ КП і УГКЦ бачать об’єднання саме на основі своїх церков.
Зате в середовищі представників УПЦ Московського патріархату лише трохи більше половини виступають за об’єднання навколо УПЦ МП, а чверть – за об’єднання на базі УПЦ КП.
Серед віруючих, що не віднесли себе до жодної з конфесій, дві третини виступають за об’єднання на базі УПЦ КП.

Опитування також показало, що в порівнянні з 2014 роком кількість вірян УПЦ КП і УГКЦ практично не змінилася.
Водночас число прихильників УПЦ МП зменшилося (з 22% до 17%).

Також зросла кількість тих, хто вважає себе віруючим, але не відносить до жодної з конфесій (із 24% до 31%).

Опитування проведене 8-16 липня 2017 року; у дослідження взяли участь 2000 респондентів віком від 18 років; вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення; помилка репрезентативності дослідження -не більше 2,2%.

Читайте також:

Влада розраховує, що Константинополь визнає автокефалію Української церкви, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна