Президент Польщі ветував скандальну судову реформу

 

Президент Польщі Анджей Дуда 24 липня наклав вето на закони про Верховний суд та Держану раду судочинства.

Як повідомляє Польське радіо, Дуда наголосив, що зміни у судовій системі Польщі потрібні, але він проти ідеї посилення влади генерального прокурора над Верховним судом. Він також закликав заспокоїти суспільні настрої.

Зміни, що містяться у законопроекті, давали би генпрокурору виняткові у польській системі права повноваження, пояснив Анджей Дуда.

“Погоджуюся з усіма тими, хто стверджує, що так не повинно бути і що цього не можна допустити”, – наголосив президент.

Дуда зазначив, що він провів численні консультації з юристами, політиками, передусім із Зофією Ромашевською, опозиціонеркою періоду Польської народної респубілки, яка нині є його радником. Саме її слова мали вирішальний вплив на рішення президента.

“Пане президенте, я жила у державі, в якій генеральний прокурор мав дуже сильну позицію і в основному міг усе. Я не хотіла би повертатися до такої держави”, – процитував слова Зофії Ромашевської Анджей Дуда.

Польський президент також шкодує, що йому не представили законопроект про Верховний суд перед голосуванням у парламенті.
Дуда наголосив, що у польській законодавчій традиції ніколи не було рішень, згідно з якими генеральний прокурор може втручатися у роботу Верховного суду.

Він зазначив, що є прибічником реформи судоустрою, але “розумної реформи”.

Президент Польщі сповістив, що у рамках президентської законодавчої ініціативи він за два місяці підготує власні проекти законів про Верховний суд та Державну раду судочинства.

Швидке оголошення рішень у справі вето президент пояснив високим суспільним невдоволенням. Він згадав про масштабні виступи опозиції проти цих законів.

“Не хочу, аби ця ситуація погіршувалася, адже це поглиблює поділ у суспільстві”, – сказав Дуда, закликаши до спокою як представників влади, так і опозиції.

При цьому, як поінформував речник президента Кшиштоф Лапінський, президент Польщі підпише тільки закон про суди загальної юрисдикції – третій у пакеті законопроектів щодо судової платформи.

Читайте також:
Незважаючи на протести, Сенат Польщі схвалив
антидемократичну судову реформу

Загалом правляча партія “Право і справедливість” змінила закони про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції.

Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є наступом на демократію та спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.
Аби не допустити прийняття реформи, опозиція на чолі з партією “Громадянська платформа” проводила багатотисячні демонстрації.

Зокрема, закон про ВС, ухвалений Сеймом і Сенатом, передбачав, що Верховний суд Польщі має підпорядковуватись Міністерству юстиції. Глава Мін’юсту зміг би самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій із представниками органів правосуддя. Ухвалений закон, окрім звільнення наявних членів Верховного суду, передбачав би створення трьох нових палат ВС і зміну у процедурі призначення суддів (обирння їх у Сеймі).

У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.