На Харківщині до 330-річчя обрання Мазепи гетьманом відкрили йому пам’ятник

 

У селищі Коломак Харківської області урочисто відкрили пам’ятник гетьману Івану Мазепі.

Як повідомили у прес-службі Харківської обласної державної адміністрації, презентація монументу відбулася в рамках фестивалю “Гетьманська слава”, який 22 липня проходив у смт Коломак – саме там Мазепу обрали гетьманом України.

Автор статуї – харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.

“Пам’ятник видатному гетьману має не тільки історичну цінність. Це символ об’єднання українського народу заради розбудови держави, – наголосила голова Харківської ОДА Юлія Світлична. – Мазепа казав: “Не маш любови – не маш згоди”. Сьогодні ми доводимо, що український народ – щирий, повний любові, здатний об’єднатися для розвитку своєї країни”.

Голова ОДА зазначила, що після відкриття пам’ятника Мазепі в Коломаку буде створений музей козацької слави, а фестиваль “Гетьманська слава” проходитиме щорічно.

Фото ХОДА

У відділі комунікації ГУ НП України в Харківській області поінформували, що фестиваль з нагоди 330-річчя обрання Мазепи гетьманом відвідали близько 10 тис. громадян.
Охорону публічного та громадського порядку забезпечували 128 працівників поліції та 100 військовослужбовців Нацгвардії. Порушень порядку під час проведення заходів на зафіксовано.

Коломацький пам’ятник Івану Мазепі став другим повноцінним пам’ятником (на повний зріст) гетьману після полтавського, відкритого 2016 року.
Крім того, раніше було встановлено погруддя Мазепи в Чернігові й Мазепинцяхна Київщині.

Читайте також:
В Полтаві осквернили новий пам’ятник Мазепі. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна