Українських прокурора і слідчого в РФ “заочно арештували” через справу проти командувача ЧФ

 

Басманний райсуд Москви заочно “арештував” громадян України – прокурора Руслана Кравченка і слідчого Вадима Приймачка – у зв’язку з кримінальним переслідуванням громадянина РФ, командувача Чорноморським флотом РФ, адмірала Олександра Вітка.

Про це повідомила “Інтерфаксу” офіційний представник СК РФ Світлана Петренко.

“Головним слідчим управлінням СК Росії розслідується кримінальна справа стосовно посадових осіб правоохоронних органів України, в діях яких вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 299 КК РФ (“притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності або незаконне порушення кримінальної справи”)”, – сказала Петренко.

За даними слідства, зазначила вона, в 2014 році виконуючий обов’язки генерального прокурора України Олег Махніцький, його перший заступник Микола Голомша, слідчий Головної військової прокуратури Вадим Приймачок, прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко та інші співробітники прокуратури “організували завідомо незаконне притягнення до кримінальної відповідальності громадянина РФ адмірала Олександра Вітка з політичних мотивів”.

“Зокрема Махніцький та Голомша дали завідомо незаконні вказівки про проведення досудового розслідування, Приймачок вів його провадження, а Кравченко здійснював нагляд за процесуальною діяльністю”, – сказала Петренко.

“За клопотанням слідчого ГСУ СК Росії Басманним районним судом щодо Кравченка і Приймачка заочно обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту”, – повідомила вона.

Крім того, зазначила Петренко, “раніше аналогічний запобіжний захід заочно було обрано відносно Махніцького і Голомші“.

Як повідомляла “Новинарня“, рішення про заочний арешт Кравченка і Приймачка Басманний суд Москви прийняв 20 липня. 

Прокурор Кравченко в даний час підтримує обвинувачення в заочному судовому процесі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді.
Слідчий Приймачок домігся через суд права на виїмку документів в адміністрації президента Росії на вулиці Іллінка в Москві.

Нагадаємо, у квітні 2016 року Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Головної військової прокуратури і дав дозвіл на затримання 30 командувача Чорноморського флоту Росії Олександра Вітка.

30 червня 2016 року Головна військова прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Вітка.

Його обвинувачують у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України); ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111 (підбурювання до державної зради); ч. 3 ст. 27, ст. 113 (організація диверсій); ч. 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 437 (підготовка, планування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України”.

Зазначається, що “в період із 20 лютого по 21 березня 2014 року, будучи командуючим Чорноморським флотом РФ, перебуваючи на території АР Крим і м. Севастополя, виконуючи відведену йому вищим керівництвом РФ роль у спільному вчиненні особливо тяжких злочинів проти суверенітету і територіальної цілісності України, в порушення вимог низки міжнародно-правових актів, [Олександр Вітко] організував та забезпечив вчинення підлеглими йому військовослужбовцями ЧФ РФ окупації території півострова Крим, пошкодження об’єктів, які мають важливе оборонне значення; особисто підбурював українських офіцерів до вчинення державної зради; спланував, підготував та прийняв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України, що призвело до порушення територіальної цілісності України та заподіяння збитків у вигляді втрати всіх об’єктів державної власності загальною вартістю понад 1 трлн. грн.

Суд планується заочний, адже Вітко перебуває на окупованій території Криму.

Адмірал Олександр Вітко призначений командувачем Чорноморського флоту РФ указом президента Російської Федерації від 15 квітня 2013 року.
Українські правоохоронці обвинувачують росіянина Вітка в злочинах, скоєних на території Криму в першій половині 2014 року.

За відомостями народного депутата Мустафи Джемілєва, 27 лютого 2014 року тоді віце-адмірал Вітко зібрав у Севастополі вищих офіцерів, перед якими сказав: “Ми починаємо війну з Україною”.
Надалі військові ЧФ РФ в ході російської агресії блокували українські частини й кораблі в Криму. Зокрема, 5 березня 2014 року командувач ЧФ РФ Вітко особисто поставив ультиматум екіпажу корвета ВМС України “Тернопіль” з вимогою здатися російським військовикам. Того ж дня Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти Олександра Вітка, якому ставиться у провину підбурювання до державної зради та організація диверсій щодо військових України.

17 березня 2014 року керівники МЗС країн Євросоюзу погодили список офіційних осіб Росії і України, проти яких запроваджено санкції ЄС. До цього списку потрапив і Олександр Вітко.

Читайте також:
Суд дав дозвіл на арешт командувача ЧФ Росії за злочини окупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна