Путін поставив задачу “перевантажити правлячий режим в Україні”, – Грицак

 

Президент Росії Володимир Путін доручив своїм помічникам та спецслужбам домогтися “перезавантаження правлячого режиму в Україні”.
Про це голова СБУ Василь Грицак повідомив на брифінгу 22 липня, передає УНІАН.

“Сьогодні спецслужбами Російської Федерації робляться спроби дестабілізувати ситуацію в Україні шляхом організації штучних провокаційних акцій протесту”, – заявив Грицак.

За його словами, з січня 2017 року в західних і північних регіонах України за єдиним планом провокації вчинялися шляхом організації псевдопротестних акцій. Всього було задокументовано 15 таких акцій за участі представників начебто польської, угорської, болгарської етнічних громад.

Глава відомства додав, що мета цих акцій полягала у провокуванні міжнаціональних конфліктів.

“СБУ викрила організаторів фейкових акцій, джерела фінансування та наявність єдиного сценарію їх проведення спецслужбами Російської Федерації”, – заявив Грицак.

“Спроби розхитати Україну продовжуються. За оперативною інформацією, на закритій нараді вищого керівництва Російської Федерації у травні цього року голова Росії розкритикував свого помічника Суркова за провал операції з дестабілізації громадсько-політичної ситуації в Україні. При цьому поставив нове завдання – в найкоротший термін добитись так званої, дослівно, “перезагрузки правящего режима в Украине”. І тепер місцем для провокацій була обрана столиця – місто Київ”, – заявив Грицак.

За його словами, СБУ запобігла шести спробам організацій акцій біля польського посольства у Києві.

“Лише протягом тижня, з 28 червня по 4 липня 2017 року, службою було викрито шість спроб з боку російської сторони організувати акції протесту під посольством Польщі в Україні. Тільки біля посольства шість спроб”, – наголосив Василь Грицак.

Він уточнив, що “координатори з Росії вимагали від своїх зв’язкових у Києві провести також акцію до роковин Волинської трагедії”. Сьома провокація біля польського консульства була замовлена саме з цього приводу, організаторам заплатили 3 тис. доларів.

“Найняті представники з навколокримінальних середовищ мали звести імпровізовану шибеницю, розлити червону фарбу та спалити зображення польських історичних діячів, підпалити фаєри, спрямувати екстремістські гасла. Цими діями вони розраховували спровокувати фізичне зіткнення з правоохоронцями”, – розповів Грицак.

За його словами, з виділених 3 тисяч доларів виконавці 2 тисячі привласнили, а на акцію спрямували лише тисячу.

СБУ задокументувала проведення інструктажу учасників акції та їхнє пересування до місця події.

“Того ж дня співробітники СБУ разом з Нацполіцією затримали 29 провокаторів. Серед них був і організатор акції, який надав свідчення про замовників”, – повідомив Грицак.

Читайте також:
СБУ заявила про організацію з Росії спроб захоплення приймальні Генпрокуратури та АП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.