У “ДНР” звітують, як об’єднують “народ Донбасу” гуманітарною програмою

 

У самопроголошеній “Донецькій народній республіці” тішаться “успішною реалізацією” “гуманітарної програми возз’єднання народу Донбасу”, яку 17 лютого 2017 року оголосили ватажки “ДНР” та “ЛНР” Олександр Захарченко й Ігор Плотницький.

“На мій погляд, нам вдалося не словом, а ділом переконати народ у тому, що республіка готова допомагати, готова чути й реагувати на звернення людей і зробити все для того, щоб стерти той умовний кордон, яким київська влада намагалася розмежувати єдиний народ – народ Донбасу“, – заявила “заступник голови Народної ради ДНР” Ольга Макеєва, яку цитують місцеві сайти.

Нагадаємо, в рамках цієї “програми” передбачається надання медичної та фінансової допомоги мешканцям як тимчасово окупованих, так і підконтрольних українській владі територій Донбасу, створення для них квот на отримання вищої та середньої спеціальної освіти в навчальних закладах так званих “республік”, проведення культурних та спортивних заходів тощо.

Про заходи, проведені в рамках програми, регулярно звітує офіційний сайт “ДНР”. Так, скажімо, днями він повідомив про “відновлення зв’язків між профспілками” окупованих та підконтрольних територій. Зокрема, за п’ять місяців дії програми від членів профспілок із підконтрольних Україні територій у “Федерацію профспілок ДНР” надійшло вже 6 звернень з проханням надати матеріальну допомогу.

Тривають також виплати ветеранам Великої Вітчизняної війни, які “ДНР” оголосила для мешканців непідконтрольних їй районів Донецької області. Наприклад, 21 липня таких виплат було здійснено дві: 5 тисяч гривень – “ветерану ВВВ, який безпосередньо брав участь у бойових діях з 22.06.1941 р. по 9.05.1945 р.” та 3 тисячі гривень – “ветеранові  Другої світової, який брав безпосередню участь у бойових діях проти Японії до 3.09.1945 р” (в обох випадках гроші отримали довірені особи ветеранів, бо ті не змогли доїхати до пунктів виплат з огляду на свій вік).

“Відділених кордоном” донбасців закликають також приїздити на культурні заходи в “ДНР”. На другий фестиваль “Лава-фест”, який відбудеться в Донецьку, “міністр зв’язку ДНР” Віктор Яценко сподівається залучити щонайменше 15-20 тисяч людей – у тому числі й з підконтрольної Україні території.

“Ми хочемо розбити наявні кліше й показати ДНР у новому культурному форматі”, – заявив міністр. Очевидно, під кліше він мав на увазі уявлення про музичні вподобання “деенерівської” влади: судячи з усього, Йосип Кобзон і Віка Циганова на “Лава-фест” не виступатимуть, зате обіцяють “два майданчики – для року та репу”.

Ще один культурний захід у рамках “Гуманітарної програми з возз’єднання народу Донбасу” – “республіканський конкурс” хореографічного мистецтва “Донбасская Победная”.

Мешканців усього Донбасу (про вимушених переселенців нічого не сказано) віком від 16 років запрошують до 15 серпня надсилати оргкомітету відео своїх виступів у військово-патріотичній тематиці – з розкриттям теми “героїчного майбутнього й теперішнього народу Донбасу”.

Переможцям фінального етапу, який відбудеться в Донецьку, обіцяють дипломи й грошові премії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна