“Діти голодують”, але не там. Викрито фейк російської пропаганди щодо протестів у Харкові

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, керівник Центру військово-політичних досліджень, ординатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

Щодо чергового провалу російської пропаганди у Харкові (FB)

Позавчора ввечері (17 липня) цілий ряд зливних інформаційних бачків почав розганяти фейк про “мітингу протесту”, що нібито відбувся на харківському заводі ЗЗБК-15.

За легендою, сотні доведених до відчаю робітників з речівками “діти голодують!” вимагали негайно відновити економічні зв’язки з Росією.

Новина про “мітингу” (текст і – що важливо – відео) опублікували півтора десятка українських, десятка три сепаратистських і півсотні російських сайтів, включаючи найбільш відвідувані. Причому текст збігався до літери, хлопці полінувалися навіть абзаци місцями переставити.

Харківські журналісти досить швидко викрили цей фейк.

Керівництво підприємства заявило, що: 1) ніякого мітингу на заводі не було, 2) зйомки проводилися не на території підприємства; 3) ніхто з учасників постановки не є співробітником ЗЗБК-15.

Групу “ІС” в цій історії зацікавив не стільки сам факт вкидання (він не перший і не останній), скільки яскравий провал його виконавців.

У момент, коли побігла хвиля передруків, ми звернули увагу на одну з нестиковок: у текстах “новин” нібито протестують працівники ЗБК, але відеоролик явно знімали як шаблон для прив’язки до якогось машинобудівному підприємства.

По-перше, в ролику не згадується назва заводу, його замінюють фрази типу “наш завод”.
По-друге, учасники масовки тримали гасло “Відродимо машинобудування”, що не дуже доречно для “працівників ЗБК” (завод залізобетонних конструкцій – “Н”). І  парк верстатів, що з’являвся в ролику, більше підходить до цеху машинобудівного заводу.
По-третє, фронтмен “мітингу”, волаючи до влади, навіщось заглиблювався в специфіку сертифікації продукції в Європі. Цікаво, що, на його думку, повинен сертифікувати ЗБК в Італії і Німеччині – плити погрібні чи панелі парканні, які немає економічного сенсу везти за межі області? До речі, саме тому згадуване в “новинах” підприємство не постачає продукцію в Росію.

Про що це свідчить? Замовники кампанії явно хотіли зімітувати протест на машинобудівному заводі в Харківській області. Але щось пішло не так. Не виключаю, що просто напартачили укладачі новини, які вписали в текст ЗЗБК замість, скажімо, ЗМЗ. Або домовилися з якимось заводом, але він в останній момент відмовився. В результаті вийшов кумедний ляп, який злив усю задумку в унітаз.

Подібні кампанії вже були в жовтні-листопаді 2016 року; в лютому 2017-го мітинг “за зв’язки з Росією” проходив в Мелітополі.
При цьому під час розгону акції застосовується однаковий шаблон: “протестує” завод в Мелітополі, але російська пропаганда повідомляє про “найбільший запорізький заводі”. Лист “за зв’язки з Росією” публікується від імені Зміївського машинобудівного заводу, але в новинах іде “харківський флагман машинобудування” і т.д.

Кремль і його поплічники в Україні щосили намагаються зобразити масштабні протести в ключових містах Півдня і Сходу. Харкову і Запоріжжю вони приділяють особливу увагу, тому що ці регіони дійсно мають тісні зав’язки на російський ринок (навіть зараз експорт із цих регіонів до Росії становить 27-28% від загального обсягу, а до війни становив близько половини).

Що ще важливо: Харків (5-те місце за обсягом промвиробництва в Україні) та Запоріжжя (3-тє місце), згідно зі статистикою, демонструють зростання, на відміну від інших значущих промислових областей, де після захоплення бойовиками підприємств на Донбасі та обмеження торгівлі спостерігається спад.

До того ж, наприклад, у Харківській області “губернатор” Юлія Світлична веде переговори з цілою низкою великих промислових підприємств про підвищення зарплати для працівників. У разі успіху це буде хорошим сигналом і посприяє зниженню рівня “побутового сепаратизму”.

Навпаки – дестабілізація цих регіонів, чого посилено домагається Росія і її агенти впливу, буде особливо чутлива для України. Крім роз’яснювальної роботи з людьми, все гостріше постає питання про відповідальність організаторів таких провокацій.

Читайте також:
РосЗМІ створюють фальшиву картинку напливу українців на курорти Криму, – “ІС”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна