Акція на роковини загибелі Шеремета: Аваков не вийшов до пікетників, у Київ їде Лукашенко

 

Колона журналістів і громадських активістів у четвер, 20 липня, прийшла до будівлі Міністерства внутрішніх справ на вулиці Богомольця в Києві з вимогами забезпечити ефективне розслідування вбивства Павла Шеремета.

Як повідомляє “Укрінформ“, у перші роковини загибелі журналіста “Української правди” учасники акції поставили лампадки біля головного входу до МВС і залишили на асфальті написи через трафарет за допомогою чорної фарби з аерозольного балончика: “Хто вбив Павла?”

Народний депутат Мустафа Найєм разом з іншими активістами наклеїв на двері на вході до МВС два плакати, на кожному з яких – фотографія Шеремета і надпис: “Хто вбив Павла?”

У коментарі ЗМІ Найєм висловив обурення тим, що в річницю загибелі Шеремета організовано офіційний візит до Києва президента Білорусі Лукашенка, який свого часу позбавив Шеремета білоруського громадянства.

Перед тим колона озвучила вимоги щодо ефективного розслідування загибелі журналіста біля адміністрації президента на вулиці Банковій. Там також залишили трафаретні написи з питанням.

Фото: Укрінформ

Близько 150 осіб зібралися зранку на місці вбивства Шеремета – на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка, залишили там лампадки і квіти. Відтак колона рухалася до АП через вулиці Хмельницького, Хрещатик, алею Героїв Небесної Сотні.
Активісти й колеги тримали в руках аркуші з надписом “Хто вбив Павла?”, “Рік без Павла” та фотографії Шеремета.

Розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета наразі перебуває в активній фазі. 
Про це в коментарі журналістам заявив речник МВС Артем Шевченко.

“Розслідування не припинялося, воно перебуває в активній фазі”, – сказав він, вийшовши до пікетників.

Шевченко зазначив, що слідство наразі не має змоги проводити слідчі дії з тими особами на території Росії, з якими контактував Шеремет, що значно ускладнює процес розслідування цієї справи.

“Без допомоги російських слідчих, яка і навряд чи буде, складно відпрацювати ці контакти. Це значно ускладнює слідство”, – додав речник міністерства.

За словами Шевченка, МВС закликає журналістів, які дізнаються нові деталі щодо цього злочину, ділитися цією інформацією зі слідством “у будь-який зручний спосіб”.

У відповідь на запитання, чому міністр Арсен Аваков сам не вийшов поспілкуватися з журналістами, Артем Шевченко зазначив, що міністр наразі має зустріч з міжнародними партнерами.

Нагадаємо, журналіст “Української правди”, громадянин РФ Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок підриву автомобіля, їдучи на радіо “Вести” в авто шеф-редактора “УП” Олени Притули.
Силовики кваліфікують загибель журналіста як умисне вбивство.
У поліції повідомляли, що основна версія загибелі журналіста Павла Шеремета – його професійна діяльність.
Винних у вбивстві журналіста або замовників підриву його авто до цього часу не встановили.

10 травня 2017 року було оприлюднено фільм “Вбивство Павла”, автори матеріалу – редакція розслідувань “Слідство.Інфо” та представники міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP.
У фільмі, зокрема, йдеться про те, що колишній чи теперішній співробітник СБУ Ігор Устименко був помічений на відео з камер спостережень у ніч перед вбивством Шеремета біля його будинку. Тієї ночі невідомі особи (зокрема жінка) закладали вибухівку в авто, яким користувався Шеремет.

19 липня на сайті “Української правди” низка правозахисних та громадських організацій опублікували звернення до української влади щодо розслідування вбивства Шеремета. У ньому викладені вимоги: залучити до спільної оперативної слідчої групи, яка була створена на базі головного слідчого управління МВС, слідчих, прокурорів, детективів високого рівня кваліфікації з країн ЄС, Великої Британії та США; публікувати щоквартальні звіти про перебіг розслідування вбивства Шеремета тощо.

Читайте також:
Розслідування вбивства Шеремета заглохло, – Комітет захисту журналістів

Поліція допитала екс-СБУшника Устименка,
який стежив за Шереметом перед його загибеллю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.