Суд у Гаазі постановив, що Росія має сплатити Нідерландам багатомільйонний штраф

 

Росія повинна сплатити Нідерландам 5,4 млн. євро за шкоду, заподіяну під час затримання екологів Greenpeace на судні Arctic Sunrise та арешт 30 людей.

Таке рішення прийняв Міжнародний арбітражний суд у Гаазі, повідомляє Reuters.

Інцидент за участю судна Arctic Sunrise під голландським прапором стався ще в 2013 році – тоді екологи, які протестували проти видобутку нафти в Арктиці, прикували себе до плавучої платформи.
Росія затримала не лише екологів, а й весь екіпаж та сам корабель. Тим самим РФ порушила вимоги Морської конвенції ООН, стверджували позивачі.

24 серпня 2015 року Постійна арбітражна палата, що є органом ООН і розташована в Гаазі (Нідерланди), оголосила, що Росія визнана винною у порушенні конвенції ООН і має виплатити компенсацію голландській стороні.

Росія відмовилася брати участь в арбітражі, стверджуючи, що вона діяла в межах своїх суверенних прав

Однак Арбітражний суд встановив, що він має юрисдикцію в рамках Конвенції ООН з морського прав, стороною якою є Росія, і це дає йому право вирішувати такі спори.

“Це рішення дає зрозуміти, що кораблі в міжнародних водах не можна примусово зупиняти і не можна заарештовувати тих, хто перебуває на борту”, – сказав міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс.

Російське МЗС у відповідь на рішення арбітражу заявило, що вердикт буде “ретельно вивчений”, однак правомірність рішення Гааги залишається під питанням, оскільки “сформований арбітражний трибунал не має юрисдикції у цій справі”, передає агенція РІА “Новости”.

Як відомо, рішення Постійної арбітражної палати у іншій справі, за позовом власників компанії ЮКОС проти РФ, вже стало приводом для численних арештів російського майна за кордоном.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна