Посол України в Нідерландах пояснив, у чому суть угоди про розслідування катастрофи MH17

 

Угода щодо механізму притягнення до кримінальної відповідальності винних у катастрофі авіалайнера рейсу МН17, яку уклали Україна та Нідерланди, допоможе пришвидшити розслідування цього злочину.
Як передає “Новинарня“, про це розповів посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов в ефірі програми “Фронт” на каналі Skrypin.ua.

“Угоду було підписано 7 липня в Таллінні – це відбулося на полях засідання міністрів юстиції Європейського Союзу. Там був захід за участю міністра юстиції України Павла Петренка, і було вирішено скористалися такою нагодою, щоб підписати угоду якомога скоріше”, – пояснив Ченцов.

За його словами, підписання відбулося через два дні після того, як було ухвалено рішення забезпечити переслідування винних у збитті літака в рамках голландського правосуддя, тобто в Нідерландах.

Таке рішення ухвалили всі п’ять країн, які здійснюють розслідування – Україна, Нідерланди, Австралія, Малайзія та Бельгія.

Посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов

“Для того, щоб таке переслідування відбулося в рамках голландської правової системи, Голландія має отримати юрисдикцію. До моменту підписання цієї угоди вона була обмеженою, прив’язаною тільки до тих жертв, які мали громадянство Нідерландів. Це майже 200 осіб, але не всі загиблі. Тому й було вирішено передати провадження в усіх пов’язаних із катастрофою МН17 справах, які вже розпочаті або ще можуть бути розпочаті, від України до Голландії. Україна може це зробити, тому що ми маємо повну юрисдикцію за принципом місця скоєння злочину”, – пояснив посол.

За його словами, угода базується на міжнародних інструментах, зокрема на конвенціях Ради Європи про взаємну правову допомогу в кримінальних справах, і розвиває положення цих інструментів, щоб підлаштувати під конкретну групу кейсів – “злочини, пов’язані з катастрофою МН17”.

“Слідство перебуває на завершальній стадії, але скільки ще ця стадія триватиме – невідомо. Для того, щоб голландська прокуратура могла підготувати документи для передачі в суд, їм було важливо зрозуміти напрямок цього суду. Бо якщо це міжнародний суд – це одні вимоги до підготовки доказів, якщо національний – інші.
Відповідно тепер, коли це рішення ухвалено, вони можуть прискоритися і [швидше] завершити цей процес”, – зауважив посол.

На запитання про приблизні терміни голова української дипмісії в Нідерландах відповів: “Не хочу спекулювати, але нас запевняють, що це буде вже «невдовзі»”.

Ченцов також розповів, що в угоді сторони намагалися передбачити всі випадки можливого громадянства осіб, обвинувачених у причетності до збиття МН17.

“Ми не виключаємо, що окремі люди, з ним пов’язані, можуть або бути громадянами України, або перебувати на території України. Для громадян України є два варіанти: якщо така особа заарештована й перебуває під вартою, вона може брати участь у судовому процесі за допомогою відеозв’язку. Якщо ж людина перебуває в розшуку, то це суд без присутності обвинувачуваного”, – пояснив посол.

Якщо ж ідеться про іноземних громадян, які перебувають на українській території, то Україна може передати їх голландському суду – звісно, якщо їх заарештують.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 липня, в третю річницю катастрофи авіалайнера рейсу МН17, збитого над Донбасом, президент України Петро Порошенко повідомив про підписання угоди щодо передачі розслідування цієї трагедії Нідерландам.

Читайте також:

У Нідерландах в присутності короля відкрили меморіал жертвам катастрофи рейсу MH17

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна