Держдума РФ “пробачила” кримчан за борги перед українськими банками

 

Держдума Російської Федерації ухвалила в цілому закон про уточнення правил погашення заборгованості перед українськими банками позичальниками, які проживають в анексованому Криму.

На засіданні 19 липня Дума прийняла закон в третьому читанні, повідомляє РІА “Новости“.

Глава думського комітету з фінансового ринку Анатолій Аксаков раніше пояснював, що законопроект внесли, оскільки у Криму “колектори” перекупили борги у банків України і “почали тероризувати місцеве населення та підприємства”.

Закон наділяє позичальника правом звернутися до фонду захисту вкладників (ФЗВ), заснованого агентством зі страхування вкладів, щоб не взаємодіяти з колектором безпосередньо.

На даний момент у ФЗВ акредитовані чотири компанії, вони скупили більше 1 млрд. руб. боргів кримчан перед українськими банками.

Фонд зобов’язаний поінформувати колектора про наявність такого звернення, після чого колектор повинен усю взаємодію з позичальником здійснювати вже через ФЗВ.
При цьому колектор теж зобов’язаний звернутися до ФЗВ і з’ясувати, чи є звернення від позичальника, щоб усі взаємини йшли через фонд.

Позичальник отримав право попросити про реструктуризацію боргу. Наглядова рада ФЗВ може прийняти рішення аж до списання боргу, якщо для цього є підстави.

Усі процедури щодо взаємин фонду і позичальників будуть визначатися на рівні окупаційної влади Криму і Севастополя.

Для здійснення діяльності фонду агентство зі страхування вкладів має перерахувати йому 1,5 мільярда рублів.

Ставленик Кремля в “уряді Криму” Сергій Аксьонов раніше зазначав, що закон дозволить обнуляти кредити до 5 мільйонів рублів, взяті в українських банках юридичними й фізичними особами.
Таким чином, усі виконавчі провадження щодо кримських позичальників, чиї кредити не перевищують цієї суми, буде припинено, а всі арешти мають бути зняті впродовж 90 днів.

Незаконно обрана член Ради Федерації від Криму Ольга Ковітіді заявляла, що законопроект передбачає й інші преференції для кримчан. Так, у разі погашення 50% боргу решта 50% списуються, а при погашенні 40% боргу списується 20%.

Читайте також:
В окупованому Криму готують закон, який “пробачить”
майже всі борги кримчан українським банкам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна