Кремль відклав поправку Затуліна, яка дозволить надавати громадянство РФ всім російськомовним українцям

 

У Кремлі не підтримали ініціативу депутата Держдуми, директора Інституту діаспори й інтеграції Костянтина Затуліна спростити отримання російського громадянства “носіям російської мови”, що було розрахована більшою мірою на українців.

Про це інформує російська газета “Коммерсант“.

Зазначається, що в середу, 19 липня, Дума ухвалить цей законопроект у третьому читанні.
Палата може повернутися до обговорення поправки “єдинороса” Затуліна. Він відкликав її при розгляді проекту в другому читанні за рекомендацією спікера Держдуми В’ячеслава Володіна, який запропонував узгодити її з МЗС, МВС, урядом Росії.

Поправка розширює поняття “носії російської мови”, які відповідно до ст. 14 закону “Про громадянство” мають право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку.

“Сьогодні записано, що ними можуть бути тільки особи, які мали в минулому факт проживання в РФ або мають родичів по прямій висхідній лінії, які жили колись на території Російської імперії і Радянського Союзу, але в межах державного кордону РФ”, – пояснював 12 липня депутат.

Згідно з поправкою, мова має йти про території Російської імперії і Радянського Союзу “на момент закінчення їх існування” – Україну, Білорусь, інші країни екс-СРСР, а також Польщу і Фінляндію.
Затулін пропонує наділити уряд правом створення переліку країн, на які норма поширюватися не повинна.

За його словами, поправка розрахована насамперед на жителів України, які не мають родичів по прямій висхідній лінії, що жили на території, яка входить в сучасні кордони РФ.

За інформацією “Коммерсанта”, в адміністрації Путіна не підтримали поправку, вважаючи її передчасною.

На думку кремлівських юристів, необхідно проаналізувати, яка кількість людей в цьому випадку зможе претендувати на отримання громадянства РФ.

Там вказали на неочевидність моменту припинення існування Російської імперії та розкритикували ідую створення урядом переліку країн, на які не повинна поширюватися норма.

Глава думського комітету із законодавства Павло Крашенінніков сказав, що до обговорення цього питання можна повернутися восени.

Читайте також:
ГПУ оголосила підозру 18 високопоставленим росіянам через війну на Сході. ПРОСЛУШКА ЗАТУЛІНА І ГЛАЗЬЄВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна