В окупованому Криму готують закон, який “пробачить” майже всі борги кримчан українським банкам

 

Державна дума Росії прийняла в другому читанні поправки до закону про погашення боргів кримчан перед українськими банками (проект 422-ФЗ).
Як повідомляє газета “Коммерсант”, голосування відбулося у п’ятницю, 14 липня.

Відповідно до закону, Фонд захисту вкладників (ФЗВ) отримує право реструктуризації боргу аж до прийняття рішення про його списання, якщо для цього є підстави.
Сам ФЗВ перейде в розпорядження окупаційної влади Криму, при цьому Агентство зі страхування вкладів, яке зараз володіє ФЗВ, має перерахувати до фонду 1,5 млрд руб. невитраченого майнового внеску.

На даний момент у ФЗВ акредитовані чотири компанії, вони скупили більше 1 млрд. руб. боргів кримчан перед українськими банками.

Згідно з проектом 422-ФЗ, конкретні правила, які визначатимуть відносини ФЗВ і позичальників, пропонується передати на рівень Криму і Севастополя.
Там уже готують регіональний проект з цього приводу.

За інформацією видання, в даному проекті планується записати, що борг або частина боргу до 5 млн. руб. підлягає безумовному списанню. Таким чином, “амністію” отримає переважна більшість громадян Криму та індивідуальних підприємців, а компанії зможуть істотно зменшити борги.

За словами співрозмовників видання, компанії, які купували борги кримчан перед українськими банками, орієнтувалися передусім на роздрібних клієнтів, чиї борги укладаються в 5 млн. руб.

Колектори, що працюють в Криму, розповіли “Комерсанту”, що їхні боржники вже зараз, хоча закон ще не прийнятий, відмовляються погашати борги і платити за рахунками.

“Ми купували борги в українських банків, тому що стягнення таких боргів було передбачено законом, а тепер виходить, що стягувати не буде чого, – дивується керівник одного з агентств, що працює в Криму. – Якщо будуть масові прощення боргу, хто відшкодує нам збитки?”

Окупаційна кримська влада готується “пробачити” і тих, хто має перед українськими банками борги більше 5 млн. руб. Планується наділити наглядову раду ФЗВ правом приймати рішення про списання боргу понад 5 млн. руб. за “обставинами, які мають істотне значення для особистості позичальника”.

Тим, хто не потрапить і під цей критерій, планується запропонувати пільгові умови погашення кредиту. У випадку разового погашення певної частини боргу можна буде позбутися суттєвої його частини: при внесенні 5% суми заборгованості буде погашено 20%, внесення 20% суми боргу забезпечить повне його списання.

За словами співрозмовників “Коммерсанта” в Криму, регіональний проект буде оперативно прийнятий самопроголошеною “Держрадою” відразу після вступу в силу федеральних поправок до закону 422-ФЗ. “Таким чином, в досить стислі терміни питання боргів кримчан перед українськими банками можна буде вважати закритим”, – пише видання.

Читайте також:
Банкова просить ЄС прикрити лазівки, через які Росія обходить санкції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна