Україна готова допомогти Молдові повернути Придністров’я, – Порошенко

 

Україна готова сприяти відновленню територіальної цілісності Молдови.

Про це заявив сьогодні, 17 липня, президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу з прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом в Одеській області, повідомляє “Українська правда” з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

“Ми, Україна, готові максимально сприяти відновленню територіально цілісності, суверенітету Республіки Молдова і робити все для того, щоб відновити те, що 25 років тому було спровоковано і має такі важкі наслідки для сотень тисяч людей, які сьогодні проживають у Придністров’ї”, – наголосив Порошенко.

У свою чергу, прем’єр-міністр Молдови назвав заяви про “блокаду” Придністров’я Україною та Молдовою спекуляціями.

“Дивно чути різного роду спекуляції щодо так званої блокади Придністров’я з боку молдовської та української влади. Ми повинні подивитися на те, що експорт своєї продукції в Україну, наприклад, в 2015-2016 роках склав майже 10 млн. доларів з цієї території, а 60% від загального експорту з цього регіону був у країни ЄС”, – сказав Філіп.

Він також додав, що подібні обсяги експорту до країн ЄС можуть не подобається “лідерам” Придністров’я.

Порошенко і Філіп відкрили перший молдовсько-український митний пункт пропуску на придністровській ділянці кордону (“Кучурган-Первомайськ”).

Під час відкриття Порошенко відзначив, що контроль на кордоні буде здійснюватися спільно з Місією EUBAM (Місія ЄС із прикордонної допомоги Молдові та Україні, яка діє з 2009 року), пише “Європейська правда“.

“Представники цієї Місії братимуть спільну участь у забезпеченні контролю, для того щоб ми твердо забезпечили безпеку, прозорість, антикорупційність, комфортність для тих, хто перетинає кордон”, – відзначив президент.

Порошенко додав, що дав доручення МЗС та ДФС поширити Місію EUBAM на інші пункти перетину кордону для забезпечення прозорості і ефективної боротьби з контрабандою та корупцією.

“Віднині українські та молдовські прикордонники та митники разом з представниками EUBAM будуть працювати для забезпечення безпеки і комфорту наших громадян”, – сказав Порошенко.

Глава держави наголосив, що народи України і Молдови мають давню історію дружби, добросусідства та партнерства. Зокрема, за його словами, населений пункт Кучурган був заснований наприкінці ХІХ століття німецькими переселенцями і носив дуже символічну назву – Страсбург.

Порошенко також повідомив, що Київ та Кишинів домовилися завершити демаркацію Придністровської ділянки україно-молдовського кордону в якнайшвидші терміни.

Спільний молдовсько-український митний пункт пропуску “Кучурган-Первомайськ” мав запрацювати ще 31 травня цього року. У МЗС Молдови затримку пояснили технічними причинами, а в прикордонній поліції Молдови – питаннями логістики та облаштування пункту пропуску.

Влада невизнаного Придністров’я про перспективи появи молдовсько-українського контролю на кордоні висловлювалася критично. У Держдумі РФ також висловлювали “занепокоєння” з цього приводу, на що МЗС України відповіло окремою заявою.

Під час брифінгу з главою уряду Молдови президент України продемонстрував, що добре розуміє рідну мову Філіпа. Молдовський прем’єр виступав рідною мовою, після чого його слова повторював українською перекладач.

Коли Філіп пояснював, що керівництво Молдови не бачить різниці між мешканцями так званої “Придністровської молдавської республіки” й решти територій країни, Порошенко засміявся, зупинив його і “переклав” його слова замість тлумача: “Перекадаю: але ми бачимо різницю між громадянами, які живуть у придністровській зоні, і керівництвом придністровської невизнаної “республіки”, – закінчив він слова Філіпа.

Той усміхнувся, а президент України зауважив: “Виявляється, я непоганий перекладач із молдавської”.

У дитинстві Петро Порошенко з родиною кілька років мешкав у Молдові, де закінчував школу.

Читайте також:

Порошенко на “Сі бризі”: Україна прагне повернути на порядок денний питання про ПДЧ НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна