Бойовики не пускають спостерігачів на окуповані території, щоб не бачили, що там відбувається, – Хуг

 

Група спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на чолі з першим заступником голови місії Александром Хугом не змогла проїхати у Світлодарськ Донецької області.

“Хуг та інші спостерігачі ОБСЄ не змогли проїхати по дорозі М-03 до Світлодарська. Сторони не вилучили міни та не боєприпаси, що не розірвалися”, – йдеться в повідомленні СММ у Твіттері.

Вказується, що у Спільному центру контролю і координації припинення вогню на лінії розмежування сторін не вдалося скоординувати процес розмінування.

Сьогодні, 17 липня, Александр Хуг провів по скайпу брифінг для журналістів у Києві, включившись із окупованого Дебальцевого.

Перший заступник голови СММ ОБСЄ, зокрема, заявив, що місія готова відкрити нові патрульні бази на тимчасово окупованій частині Донбасу – за умови, що контрольовані Росією бойовики гарантуватимуть спостерігачам безпеку, передає УНІАН.

Хуга запитали, чому місія досі не втілила в життя свій намір відкрити передові патрульні бази на окупованих територіях Донбасу, зокрема в Антрациті, Сорокиному (Краснодоні), Новоазовську, Амвросіївці тощо.

“Я можу підтвердити, що у нас є плани і ми готові відкрити передові патрульні бази у населених пунктах, які ви назвали, та в інших. І ми порушимо це питання перед усіма тими, кому необхідно адресувати це питання”, – сказав Хуг.

Наразі ми не отримали достатніх гарантій від тих, кому належить фактичний контроль, який дав би нам можливість відкрити ці передові патрульні бази”, – наголосив він.

“Ми передбачили відповідний бюджет. І як тільки ми отримаємо гарантії від осіб, яким належить фактичний контроль, ми розпочнемо виконання цих планів”, – запевнив представник СММ ОБСЄ.

Він також зауважив, що контрольовані РФ бойовики обмежують доступ спостерігачів “лише з однієї причини – вони не хочуть, щоб ми бачили, що відбувається в тих районах. Але ми наполягаємо на безперешкодному та вільному доступі в будь-яких районах України, у тому числі тих, що не контролюються урядом України”, – підкреслив Хуг.

На прохання прокоментувати повідомлення ЗМІ про те, що на залізничну станцію в Дебальцеве з Росії приходять ешелони з боєприпасами та озброєнням на підтримку бойовиків, Хуг заявив, що “можливості місії для спостереження в Дебальцевому обмежені”. Про це він сказав на брифінгу під час скайп-включення з Дебальцевого в Українському кризовому центрі.

“У нас є частковий доступ до певних залізничних споруд у Дебальцевому, включаючи залізничну станцію, яка розташована за декілька метрів від передової патрульної бази, з якої я сьогодні проводжу брифінг. Ми також здійснюємо будь-де моніторинг уздовж залізничного полотна, і як тільки нам це дозволяє доступ. Ми часто зіштовхуємося з обмеженнями в цьому районі, що [заважає] проводити спостереження”, – заявив Хуг.

При цьому він запевнив, що все, що місія фіксує і чує, вона відображає у звітах, доступних широкому загалу.

“Місія не робить висновків із того, що бачить, а лише звітує про побачене”, – додав Хуг.

Читайте також:

Бойовики “ДНР” заборонили СММ ОБСЄ спостерігати за розмінуванням

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна