З00 млн. грн. на закупівлю для ЗСУ танків “Оплот” – багато чи мало? – Кулик

 

Роман Кулик
журналіст, громадський активіст, лейтенант запасу, мобілізований у 2015-2016 рр. (служив на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр ЗСУ)

(FB)

Черговий кейс у вічну дискусію “як це на четвертому (підставте будь-який актуальний) році війни у ЗСУ немає достатньо новітньої техніки!?”

300 мільйонів гривень із конфіскованих “грошей януковича” виділяють на закупівлю в харківського заводу Малишева танків “Оплот”.

Солідна сума, але, пам’ятаючи контракт із Таїландом, якому “Укроборонпром” з 2011-го продає “Оплот-М” по 4,8 млн. дол., наші вирахували, що третина мільярду покриє виробництво всього трьох “Оплотів”.

Ну опустимо той момент, що під оборонне замовлення ціна танків буде суттєво нижча за експортні цінники для армії Таїланду. Все одно вийде не більше 4-5 танків. Себто всього один танковий взвод плюс 1-2 танки.

Наші танкові війська – це дві бригади: 1-ша окрема танкова і 17-та окрема танкова. У кожній по три танкові батальйони, кожен – в ідеалі по 40 танків. Доплюсувати окремі танкові підрозділи: по батальйону в механізованих бригадах, танкові роти у десантних бригадах, навчальні частини і т.д. Сотні одиниць. Причому контракт на поставку всього 49 танків Таїланду триває ще з 2011 року (слава йому, інакше в нас уже могло б і не бути цього заводу).

Бюджет МО на 2017 рік – близько 67 мільярдів, з них 11 – на закупівлю і розробку ОВТ.
От і рахуйте, скільки фінансових ресурсів треба тільки на переозброєння армії танками.

Колосальні суми, жорстка прив’язка до показників економічного зростання, конкуренція за кошти з іншими силовими структурами.

Як писав Ронін, навіть Німеччина з її 37-мільярдним бюджетом на оборону планує з 2017-го по 2023 рік розконсервувати й модернізувати всього 104 “леопарди”, витративши на це задоволення 823 мільйони доларів.

Тому насичення армії “Оплотами” ще дуже далека перспектива, і мені більше радує новина, що до кінця 2017-го в ЗСУ поставлять 72 танки Т-72.
Це вже з горем пополам на два батальйони.

А передвоєнну хардкорну роботу оборонної промисловості напередодні WW2, коли випускали тисячі одиниць техніки і на яку досі рівняється багато українців, можна глянути хіба в Hearts of Iron IV).

Читайте також:
Підсумки Strong Europe Tank Challenge: українські танкісти посіли 5-те місце. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна