Річницю придушення путчу влада Туреччини відзначила новими масовими звільненнями

 

Напередодні річниці військового путчу в Туреччині більше 7 тисяч державних службовців звільнено згідно з декретом, опублікованим в Official Gazette в п’ятницю, 14 липня.
Про це повідомляє BBC.

У списку 7348 відсторонених від роботи – 2303 поліцейських, 546 військовослужбовців, 302 університетських викладачі та понад 3000 співробітників різних міністерств – МВС, МЗС, МОЗ, юстиції та освіти.

Спроба військового перевороту в Туреччині сталася в ніч з 15 на 16 липня 2016 року. Повстанці взяли під контроль стратегічно важливі військові об’єкти в Анкарі, Стамбулі, Коньї, Мармарисі, Малатьї та Карсі. Але спроба зміни влади не мала успіху, і законна влада Туреччини придушила виступ військових.
Загинуло принаймні 104 путчисти і 90 прибічників влади, поранення отримали близько 2200 осіб.

Провину за спробу перевороту влада покладає на нібито існуючу організацію проповідника-опозиціонера Фетхуллаха Гюлена (FETO, “Паралельна держава”, як її називає влада Туреччини), котрий проживає в США.

Після придушення путчу влада Туреччини почала масові звільнення, передусім у середовищі військових та інтелігенції. Було змінено конституцію країни для посилання влади президента Реджепа Таїпа Ердогана.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна