НАБУ вважає, що главу Єврокомісії в Києві дезінформували: альтернативи Антикорупційному суду немає

 

Заява президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера про доцільність створення в Україні спеціальної антикорупційної палати замість окремого Антикорупційного суду “є наслідком цілеспрямованої дезінформації по відношенню до європейських партнерів України”.
Про це йдеться у заяві НАБУ, оприлюдненій увечері 13 липня.

В Національному антикорупційному бюро наполягають, що альтернативи створенню Антикорупційного суду наразі немає, а ідея створити антикорупційну палату у ВСУ, яку підтримав Юнкер, повністю нівелює сенс створення Антикорупційного суду.

В НАБУ пояснюють, що однієї антикорупційної палати в межах існуючого суду, приміром, Верховного, буде недостатньо, адже одна палата не може поєднувати в собі усі три інстанції.

Якщо ж іти шляхом створення аналогічних антикорупційних палат у нереформованих судах першої та апеляційної інстанцій, самий сенс створення Антикорупційного суду буде повністю нівельований.

“Ймовірно, саме у цьому зацікавлені [українські] особи, які поширюють дану ідею серед міжнародних партнерів, користуючись їхньою недостатньою обізнаністю з особливостями судової системи України”, – вважають у Бюро.

НАБУ переконане, що створення антикорупційних палат не лише не вирішить проблему відсутності вироків щодо топ-корупціонерів, а й поглибить її.

“Створення окремого Вищого антикорупційного суду є швидким, ефективним і законним способом вирішення проблеми відсутності вироків щодо корупціонерів найвищої ланки та необхідною умовою для успішної боротьби з корупцією в Україні”, – наголошує Бюро.

Створення спеціалізованого антикорупційного суду було одним із зобов’язань, які Україна взяла на себе перед своїми міжнародними партнерами – Європейським Союзом та Міжнародним валютним фондом.

Раніше 13 липня, на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, відповідаючи на запитання ЗМІ заявив, що Європейський Союз погоджується на створення антикорупційної палати в Україні замість окремого суду.

“Ми сьогодні – Туск і я – запропонували президенту [Порошенку] якісь посередні, тимчасові шляхи, як впоратися з цією проблемою. Європейський Союз досі вимагав, просив створити спеціальний суд, який би відповідав за справи, пов’язані з корупцією. Тепер ми зранку погодилися: якщо Україна створить у рамках своєї судової системи спеціальну палату, присвячену цим питанням, то цього буде достатньо. Зрозуміло, що треба подивитися, які будуть наслідки цього, але це дуже важливо”, – наголосив Юнкер.

Як відомо, створення окремої антикорупційної палати в системі Верховного Суду лобіює генпрокурор Юрій Луценко.

Читайте також:
ЄС і США привітали арешт Насірова, але хочуть ще й Антикорупційний суд

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна