Законопроект від Радбезу визнає ОРДЛО окупованою територією

 

Законопроект про відновлення контролю над ОРДЛО, розроблений Радою нацбезпеки і оборони, визнає окремі райони Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими Російською Федерацією.

Про це йдеться в тексті документа, на який посилається “РБК-Україна”.

Зокрема, про це свідчить стаття 1 проекту закону “Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької і Луганської областей України” (повна назва законопроекту).

Згідно до пункту 1 статті 1, в Донецькій і Луганській областях тимчасово окупованою визнається сухопутна територія, в межах якої формування збройних сил РФ та незаконні формування, створені за участю РФ і керовані нею, а також окупаційна адміністрація РФ встановили й реалізують свою владу.

Згідно до пункту 2 статті 1, тимчасово окупованими визнаються зовнішні та внутрішні морські води і повітряний простір над відповідними територіями.

Межі тимчасово окупованих територій визначає Міноборони України за поданням Генерального штабу Збройних сил. Також на окупованих територіях встановлюється особливий правовий режим.

У статті 4 описано мету державної політики з відновлення суверенітету.

Для цього пропонується звільнити території та відновити конституційний лад; захистити права і свободи людей, які постраждали через російську агресію.

У статті 5 йдеться про забезпечення конституційного ладу: “Державні органи використовують наявні можливості для захисту прав і свобод громадян України, які проживають на окупованих територіях”.

Утім, які саме використовуються можливості, не сказано.

Також зазначається, що треба “вживати вичерпних заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування російської агресії”.

Стаття 6 закону наголошує: “Україна не несе відповідальності за протиправні дії РФ як держави-агресора та контрольованих нею незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької і Луганської областей”.

У статтях 7-8 зазначається, що Україна має невід’ємне право на самооборону, яке може бути реалізовано.
Для цього будуть залучені Збройні сили України, СБУ, служба розвідки, Національна гвардія та інші сили.

Стаття 9 повідомляє, які рішення може ухвалювати президент у період дії закону.
“Президент ухвалює рішення про застосування Збройних сил, інших військових формувань, для стримування та відсічі збройної агресії РФ…”.
Також президент ухвалює рішення про воєнний стан

Як відомо, 10 липня пройшло засідання РНБО, на якому було розглянуто, але не затверджено законопроект про деокупацію Донбасу. За даними ЗМІ, його затвердження перенесуть на осінь.

13 червня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов висловив сподівання, що найближчим часом буде прийнято рішення про зміну формату АТО.
За словами спікера парламенту Андрія Парубія, новий закон передбачає створення єдиного оперативного штабу для управління силовими підрозділами (і ЗСУ, і ВЦА) та законодавче закріплення за ОРДЛО статусу окупованих територій.

Читайте також:
РНБО розгляне законопроект для відновлення державного суверенітету
над окупованим Донбасом, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна