Родичі українських полонених закликали керівництво ЄС посилити тиск на Росію

 

У перший день саміту Україна-ЄС, 12 липня, родичі українських військовополонених і політв’язнів, утримуваних в Росії, окупованому Криму та на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької і Луганської областей разом з активістами різних громадських організацій провели акції на підтримку тих, хто досі перебуває у полоні.

Зокрема, такі мітинги відбулися під посольствами Франції та Німеччини (держав-учасниць Нормандської четвірки) та в урядовому кварталі.

 

Перед початком саміту рідні полонених передали звернення до лідерів ЄС – президента Європейської Ради Дональда Туска, голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, президента Європарламенту Антоніо Таяні й
Високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріки Могеріні.

“Уже четвертий рік ми боремося за звільнення громадян України, які були запроторені кремлівським режимом у тюрми за сфабрикованими кримінальними обвинуваченнями. За цей час їх кількість невпинно зростає, і зараз становить щонайменше 44 людини”, – зазначається в листі.

Як нагадують підписанти, серед політв’язнів – режисер Олег Сенцов, визнаний Міжнародною Амністію в’язнем сумління, правозахисник Емір-Усеїн Куку, журналісти Роман Сущенко, Дмитро Штибліков, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, волонтер Євген Панов, кримський татарин Руслан Зейтуллаєв, активіст Андрій Коломієць, фермер Володимир Балух та багато інших.

“Репресивне антиекстремістське та антитерористичне законодавство Росії дає широкі можливості для боротьби із інакодумством. Технологія переслідувань досконало відпрацьована. Відразу після арешту до людини застосовується політика ізоляції. До заарештованих місяцями може не допускатися український консул. Обраному родиною незалежному адвокату може бути безпідставно відмовлено у доступі до підзахисного. А до самої людини застосовуватися тортури з метою вибиття зізнавальних свідчень у злочинах, які вона не вчиняла”, – наголошується у зверненні.

Також активісти звертають увагу лідерів ЄС на те, що в окупованому Криму арештованих без рішення суду поміщають до психіатричної лікарні до 28 діб, де продовжують допитувати за відсутності адвокатів.

“У цьому році окупаційна влада в Криму почала показово арештовувати адвокатів політв’язнів та людей, які носять їм передачі. Це значить, що барометр несвободи на окупованому півострові досяг своєї критичної позначки та вимагає негайної реакції міжнародної спільноти”, – наголошують підписанти листа.

А на окупованій території Донбасу, яка перебуває під ефективним контролем Російської Федерації, в полоні перебуває щонайменше 132 людини, зазначається в листі.

“За Мінськими домовленостями, вони мали бути звільнені ще два роки тому. Ці люди не мають жодних правових механізмів для захисту від незаконних збройних формувань. Часто їх утримують в нелюдських умовах та піддають жорстоким катуванням незалежно від статі, віку та стану здоров’я. Навіть міжнародні організації не можуть отримати до них доступ”, – нагадують підписанти.

“Наші рідні стали безпосередніми жертвами гібридної війни, яку розпочала Російська Федерація. Єдиний шанс для наших рідних повернутися додому та зупинити зростання політичних репресій на окупованих територіях – це посилити міжнародний тиск на Росію, яка демонстративно нехтує принципами міжнародного права“, – наголошується в листі.

З огляду на викладене, родичі заручників закликають керівництво Євросоюзу до таких дій:

“1. Започаткувати міжнародний формат переговорів щодо деокупації Криму, за участі Європейського Союзу, який має бути заснований на нормах міжнародного гуманітарного права, міжнародних стандартах прав людини та принципах міжнародного права. Пріоритетним та першочерговим завданням таких переговорів має стати звільнення всіх українських заручників зі списку LetMyPeopleGo, яких влада Російської Федерації незаконно утримує у в’язницях Криму та Росії.
2. Призначити спеціального представника Європейського Союзу з питань окупованого Криму та непідконтрольної українському уряду частини Донецької та Луганської областей. Коло повноважень і обов’язків представника має включати здійснення постійного контролю за ситуацією із порушенням прав людини на українських територіях, які знаходяться під ефективним загальним контролем Російської Федерації, та періодичне публічне звітування Раді Європейського Союзу та Європарламенту про стан справ.
3. Запровадити додаткові секторальні санкції проти Російської Федерації за масові порушення прав людини в окупованому Криму.
4. Вимагати від Російської Федерації безперешкодного доступу до окупованого Криму та до територій частини Донецької та Луганської областей, що знаходяться під ефективним загальним контролем Російської Федерації, для міжнародних міжурядових організацій, зокрема, моніторингової місії ООН з прав людини, місії ОБСЄ щодо оцінювання ситуації з дотриманням прав людини у Криму, Комісара Ради Європи з прав людини, інших конвенційних та інституційних механізмів Ради Європи тощо, а також для міжнародних гуманітарних організацій, зокрема, Міжнародного комітету Червоного хреста.
5. Вимагати від Російської Федерації припинення політичних переслідувань та негайного звільнення громадян України, ув’язнених за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму, а до цього часу вимагати дотримання їх прав та свобод, зокрема, свободи від катування, право на ефективний засіб правового захисту, право на справедливий суд тощо.
6. Вимагати від Російської Федерації, яка здійснює ефективний контроль над частиною Донецької та Луганської областей, використати свій вплив для виконання пункту Мінських домовленостей щодо звільнення та обміну осіб, свобода яких обмежена у зв’язку з безпосередньою участю у міжнародному збройному конфлікті, та цивільних заручників, а до цього часу не порушувати їх прав та свобод і гуманного поводження, надавати медичну допомогу, і контакти з рідними, сприяння у розшуку зниклих безвісти тощо.
7. Започаткувати постійний моніторинг судових процесів над жертвами політичних переслідувань у Російській Федерації та окупованому Криму, а також продовжувати практику участі дипломатів держав-членів Європейського Союзу в судових засіданнях, що відбуватимуться на території Російської Федерації. Організувати місії із залученням незалежних медиків до громадян України, які утримуються за політичними мотивами в Російській Федерації та окупованому Криму для контролю за умовами тримання та станом здоров’я”.

Читайте також:

Як вижити в полоні та після нього

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна