Чому СБУ як спецслужбі терміново необхідна реформа

 

Семен Кабакаєв
волонтер, координатор проекту “Стоп терор”

(FB)

Питання реформи СБУ назріло давно і зараз перебуває на завершальній стадії. За нашими даними, міжнародні представники – на боці суспільства в Україні. Усвідомлюючи, що питання безпеки є одним із пріоритетних, постараються донести це нашим першим особам.

Проблематика нашої СБУ в одному з ключових аспектів полягає в тому, що це і не спецслужба, і не правоохоронний орган. Якщо говорити грубо, то намагаються всидіти п’ятою точкою на двох стільцях.

Основним джерелом хлібного місця є: слідство, боротьба з корупцією та розслідування економічних злочинів, саме ці підрозділи і є частиною правоохоронного блоку, який, у свою чергу, має вигляд величезного мішка грошей, який не дуже хочеться скасовувати.

Підрозділи, які протистоять РФ, внутрішнім ворогам, кіберзлочинності, тероризму і т.д., є другою й основною складовою СБУ (саме вони якраз роблять із неї спецслужбу), у своїй діяльності дуже урізані й керуються старими законами і нормами. Штат співробітників не розширювали з 2014 р., зарплату не піднімали, додатковими повноваженнями не наділяли. У підсумку маємо підрозділи, які намагаються працювати в умовах війни за старими законами, в яких не передбачені форми і методи ведення війни, які використовуються РФ в Україні.

Питання реформи піднялося як ніколи “вчасно”, але я вважаю, що краще пізно, ніж ніколи. І при цьому в нас є підтримка міжнародного співтовариства, яке, на наше нещастя, є одним із ключових гравців у тиску на політиків і владу.

Найближчим часом ми збираємося озвучити цю проблематику в представництві НАТО, в адміністрації Президента, в експертному колі і сподіваємося, що хоча б цю реформу ми не втратимо. Сподіваюся, ми зможемо допомогти зробити ефективний орган, який зможе протистояти і діяти на випередження будь-яких викликів, які несуть загрозу національній безпеці України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна