Парламентська асамблея ОБСЄ в підсумковій декларації засудила гібридну агресію Росії в Україні

 

Парламентська асамблея Організації безпеки і співробітництва в Європі включила в підсумкову декларацію 26-ї щорічної літньої сесії, яка 5-9 липня відбувалася в Мінську, дві резолюції щодо України із засудженням гібридної агресії Росії.

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу ПА ОБСЄ.

Зокрема, в неділю, 9 липня, в Мінську було ухвалено декларацію з рекомендаціями національним урядам, парламентам і міжнародній спільноті щодо сприяння формуванню політики в політичних та економічних питаннях, питаннях безпеки, прав людини та захисту навколишнього середовища.

Крім того, в Мінську декларацію ввійшли дві резолюції, в яких йдеться про ситуацію в Україні. Так, у тексті резолюції “Зміцнення взаємної довіри і співпраці заради миру і процвітання в регіоні ОБСЄ” сказано, що Асамблея “закликає до припинення воєнних дій в Україні, повного виведення великокаліберних гармат обома сторонами”.

Разом із тим, ПА ОБСЄ “засуджує численні серйозні випадки тиску, переслідування і залякування спостерігачів зі складу СММ поряд з випадками навмисного знищення майна ОБСЄ в окремих районах Донецької і Луганської областей, які перебувають під контролем російських гібридних сил, і наполегливо закликає Російську Федерацію до вжиття практичних заходів із забезпечення належних умов безпеки для СММ з метою запобігання подальшої ескалації положення”.

Крім того, ПА ОБСЄ закликала Росію зняти всі обмеження та усунути інші бар’єри, які перешкоджають свободі пересування спостерігачів зі складу Спеціальної моніторингової місії в Україні та виконання ними повноважень у рамках мандата.

Асамблея “закликає Російську Федерацію утриматися від агресивної практики і скасувати рішення про незаконну анексію Автономної Республіки Крим”.

За даними Радіо Свобода, російська делегація виступила з протестом проти цього проекту, запропонувавши поправки, які б вилучили положення про “російсько-гібридні війська” на Донбасі, зокрема представник Росії Петро Толстой заявив, що на Донбасі немає російських військ, що це внутрішній конфлікт України.

Проте і депутат із Швеції, доповідач Маргарета Седерфельт, і представники України виступили проти, а під час голосування російська делегація залишилася у меншості.

Важливо підтримати мир в Україні, зупинити російську агресію і виконати Мінські домовленості“, – заявила Седерфельт.

У тексті резолюції “Відновлення суверенітету і територіальної цілісності України” сказано, що ПА ОБСЄ “знову заявляє про своє засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополя Російською Федерацією і триваючої гібридної агресії Росії проти України на Донбасі“.

Також Асамблея “наполегливо закликає Російську Федерацію відмовитися від тимчасової окупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, вивести російські окупаційні сили з тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим і міста Севастополя і повернути їх під контроль уряду України“.

Окрім того, ПА ОБСЄ “наполегливо закликає Російську Федерацію припинити спонсорування терористичної діяльності в Україні через приплив бойовиків, грошових коштів і зброї через непідконтрольну уряду ділянку українсько-російського державного кордону й припинити надавати будь-яку підтримку незаконним збройним формуванням в окремих районах Донецької і Луганської областей України, які здійснюють терористичні акти в Україні”.

Також Асамблея закликає РФ скасувати свої рішення про визнання так званих “документів” (паспортів, водійських прав, свідоцтва про народження тощо), виданих незаконними структурами в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

Ще одна вимога ПА ОБСЄ – скасувати рішення про повне введення в обіг російської валюти в тимчасово окупованих районах Донбасу і повернути захоплені українські місцеві, державні і приватні економічні суб’єкти під українську юрисдикцію.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна