“Марш справедливості”: на мітинг проти Ердогана в Стамбулі прийшли сотні тисяч людей

 

У центрі Стамбула 9 липня відбувся антиурядовий мітинг, в якому взяли участь сотні тисяч людей. Перед цим учасники акції пройшли маршем від Анкари до Стамбула, передає BBC.

“Марш справедливості”, учасники якого подолали понад 400 кілометрів, стартував у турецькій столиці 15 червня. Його учасники протестують проти масових звільнень і арештів, які почалися після невдалої спроби військового перевороту влітку минулого року, та збільшення повноважень президента країни.

Президент Реджеп Тайїп Ердоган звинуватив учасників акції протесту в підтримці тероризму і заявив, що Народно-республіканська партія, яка організувала марш, вийшла за рамки опозиційної діяльності і діє спільно з терористичними угрупованнями.

Лідер НРП Кемаль Киличдароглу закликав до проведення маршу після того, як одного з членів партії Еніса Бербероглу було засуджено до 25 років позбавлення волі за розголошення пресі подробиць у справі про обшук вантажівок, що належать Національній розвідувальній організації (MIT) і прямували до Сирії.
Бербероглу відкидає пред’явлені йому звинувачення.

Мітинг у Стамбулі пройшов у районі Мальтепе, де утримується заарештований депутат.

Як відомо, понад 50 тисяч осіб було заарештовано і сотні тисяч – звільнено або відсторонено від роботи після невдалої спроби перевороту минулого року. Арешти правозахисників і провідних журналістів викликали міжнародний осуд.

Читайте також:
Туреччина після невдалого перевороту: мітинги тривають,
Ердоган обіцяє подальші арешти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна