Лідери G20 ухвалили декларацію саміту. У США – особлива позиція

 

Лідери “Великої двадцятки” ухвалили фінальну декларацію саміту в Гамбурзі, врахувавши в ній особливу позицію США щодо кліматичних змін.

Текст декларації оприлюднений на сайті федерального уряду Німеччини, пише “Європейська правда“.

Після певної напруженості, яка виникла в ході другого дня саміту у Гамбурзі, коли США блокували фінальну декларацію через незгоду в частині клімату, лідери досягли компромісу.

Всі країни G20, за винятком США,наголосили на незворотності Паризької кліматичної угоди і необхідності її швидкої реалізації.

“Ми беремо до уваги рішення США вийти з Паризької угоди. США оголосили, що негайно припинять реалізацію свого нинішнього національно визначеного внеску та підтвердили свою рішучу прихильність до підходу, який знижує викиди, одночасно підтримуючи економічне зростання та покращуючи потреби в енергетичній безпеці” – йдеться у тексті декларації.

За наполяганням США у тексті документу збереглася згадка про горючі корисні копалини в контексті можливості їх використання у поєднанні з відновлюваними джерелами енергії.

У декларації також підтверджено досягнуту домовленість в іншому питанні, яке викликало розбіжності – країни “Великої двадцятки” висловилися за відкидання протекціонізму в глобальній торгівлі.

Крім того, учасники саміту G20 домовилися за допомогою всіх наявних методів протистояти корупції.

Також країни G20 вирішили створити партнерство з Африкою, щоб сприяти створенню робочих місць та економічному зростанню в цьому регіоні. Як зазначається, це повинно посприяти боротьбі з міграцією.

“Наші спільні зусилля сприятимуть сталому економічному зростанню і створенню робочих місць, особливо для жінок і молоді. Це допоможе в боротьбі з проблемами бідності і нерівності, які є одними з корінних причин міграції”, – йдеться в декларації.

Також лідери домовилися активізувати співпрацю в боротьбі проти перевізників біженців.

Наступного, 2018 року в групі країн G20 головуватиме Аргентина. Про це повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель на прес-конференції за підсумками саміту лідерів країн “Великої двадцятки”.

Меркель заявила, що лідери G20 погодили спільне комюніке за результатами дводенного саміту. “Ми взяли на себе низку зобов’язань, й Аргентина буде країною, яка головуватиме в наступному році, потім у 2019 році президентство перейде до Японії, а в 2020 році – до Саудівської Аравії”, – повідомила Меркель.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна