В Австрії закрили справу проти екс-радника Ющенка Хареса Юссефа: віддали в Іспанію

 

В Австрії закрили справу проти колишнього радника президента України Віктора Ющенка Хареса Юссефа, затриманого в лютому 2017 року у Відні.

Про це повідомляє видання Profil.

Як інформувала “Новинарня“, поліція Австрії затримала 53-річного Юссефа в лютому за виданим Іспанією європейським ордером. Через два тижні його відпустили під заставу в 100 тисяч євро.

Австрійські правоохоронці повідомили, що в травні Юссеф постав на слуханнях в Барселоні, про що Іспанія повідомила Австрію лише минулого тижня.

“Європейський ордер на його арешт втрачає будь-яку силу, і ми закриваємо цю справу з нашого боку”, – сказав прес-секретар Віденського земельного суду.

Як пише “Профіль”, наразі залишається незрозумілим, як розвиватиметься справа Юссефа в Іспанії. Речниця іспанської прокуратури в коментарі виданню лише повідомила, що справу розглянутьу Барселоні в середині липня, а її деталі “закриті”.

Європейський ордер на арешт Юссефа був виданий у зв’язку зі справою про відмивання грошей в Барселоні.
Іспанські правоохоронці підозрюють, що Юссеф, перебуваючи у Відні, створив мережу компаній, афілійованих із фірмами на Кіпрі, для відмивання коштів, які нібито надходили йому від українського олігарха Дмитра Фірташа.

Австрійське видання стверджує, що Юссеф вважається ключовою фігурою у справі Фірташа, який з 2014 року перебуває у Відні в зв’язку з його переслідуванням спочатку з боку США, а згодом ще й Іспанії.
Іспанська влада вважає Юссефа “правою рукою” Фірташа і підозрює в співучасті в злочинній організації, але обидва фігуранти заперечують звинувачення.

Харес Юссеф (нар. 1964 р. в Латакії, Сирія) вперше приїхав до СРСР ще у 1982 році.
Закінчив у Києві інститут народного господарства (1989-1994) та зайнявся бізнесом в різних сферах економіки. У 1995 році його активи були консолідовані в холдинг Hares Group Holding, зареєстрований в Австрії.
У квітні 2004 року Hares Group придбала 90% акцій ЗАТ “Молдавський металургійний завод”, який пізніше був проданий російському промисловцеві Алішеру Усманову.
Оборот компанії в 2004 році, за деякими даними, склав 420 млн. доларів.
У 1999 році Юссеф захистив кандидатську дисертацію в Інституті світової економіки НАНУ.
У 2002 році, за президента Леоніда Кучми, нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня (на знак подяки за вдалу реалізацію низки схем з реалізації металобрухту).
З 2003 року – голова Товариства українсько-сирійської дружби, одного з підрозділів ВГО “Загальновійськова спілка України” та ін.
У 2004 році організував лікування Віктора Ющенка після “діоксинового скандалу”, запросивши до Відня власного лікаря – швейцарського професора Жана Сора.
Харес Юссеф був радником президента України Віктора Ющенка (2005-2010), зокрема займався питаннями іноземних інвестицій, бізнесовими контактами.
Підтримував фонд “Україна-3000” Катерини Ющенко та інші ініціативи президента.
У 2007 році він увійшов до топ-списку “200 найвпливовіших українців” за даними тижневика “Фокус”.
Із 2009 року живе й веде бізнес переважно в Європі.
Станом на 2014 рік компанії Hares Group виконували контракти з будівництва теплоелектростанцій на Близькому Сході та мали ліцензію на будівництво металургійних заводів нового типу на території СНД.
Був одружений з киянкою Світланою Лазоренко, батько сімох дітей.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна