УІНП вимагає притягнути до криміналу владу Горішніх Плавнів, яка відновила Комсомольськ

 

Влада міста Горішні Плавні Полтавської області відновила на в’їзді в населений пункт стелу зі старою, недекомунізованою назвою міста – Комсомольськ. Відтак Український інститут національної пам’яті скерував звернення до генпрокурора, голів СБУ та Нацполіції із закликом розслідувати дії міської влади.
Про це інформує прес-служба УІНП.

За даними ЗМІ, невідомі виламали літери “С” і “М” зі стели на річницю перейменування міста.
Горішньоплавненська влада прийняла рішення поновити старий вигляд стели. Для цього комунальному підприємству “Спецеко” з місцевого бюджету було виділено 8 тисяч гривень.

“З метою недопущення використання та пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму у м. Горішні Плавні, Інститутом було скеровано лист міському голові Бикову Д. Г. про дотримання чинного законодавства та обов’язкового демонтажу зазначеної малої архітектурної форми”, – розповіли в УІНП.

Однак 3 липня комунальники відновили “Комсомольськ” – “символіку комуністичного тоталітарного режиму у вигляді згаданої стели”.

У зверненні до правоохоронних структур Український інститут національної пам’яті просить порушити кримінальне провадження за ст. 4361 Кримінального кодексу України за фактом поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму та притягти винних осіб до відповідальності.

В.о. голови УІНП Володимир Тиліщак наголошує: “Відповідно до статті 4361 Кримінального кодексу України, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої”.

У листі до голови СБУ він зазначає, що такі протиправні дії керівництва Горішніх Плавнів “можуть бути складовим елементом дій держави-агресора, її органів та використовуваних ними осіб із дестабілізації ситуації в Україні”.

Як писала “Новинарня“, у листопаді 2016 року Вищий адміністративний суд України відмовився перейменовувати місто Горішні Плавні на Полтавщині назад у Комсомольськ, як цього вимагали багато його мешканців та керівників.

Читайте також:
У В’ятровича пояснили, чому Горішні Плавні назавжди залишаться
Горішніми Плавнями

Порошенко: Я не був би щасливий у Горішніх Плавнях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна