У Литві лише тепер пішла до суду справа двох обвинувачених у штурмі 1991 року

 

Генеральна прокуратура Литви повідомила, що завершила досудове розслідування щодо ще двох підозрюваних у справі про події 13 січня 1991 року, та передала їхні провадження до суду. Ідеться про штурм телерадіокомітету у Вільнюсі радянськими військами.
Про це 3 липня інформує портал Delfi.

Генпрокуратура також повідомила, що стосовно інших семи осіб прийнято рішення справу закрити, оскільки в їхніх діях не встановлено ознак злочинних діянь.

У суд передана частина справи про події 13 січня 1991 року, в якій звинувачення у злочинах проти людяності та у військових злочинах пред’явлені двом громадянам Росії, чиї прізвища не називаються.
Судовий процес над ними, найімовірніше, буде ввідбуватися заочно.

Розслідування щодо дев’яти підозрюваних було відокремлено від основної справи про події 13 січня.
Найбільша частина справи про ці події вже півтора року розглядається у Вільнюському окружному суді. У ньому обвинувачення висунуті більш ніж 60 особам. Всіх їх, за винятком відставників, громадян РФ Геннадія Іванова та Юрія Меля, судять заочно. Судовий процес відновиться у серпні.

Як відомо, вночі 13 січня 1991 року в результаті злочинних дій радянських військових у Вільнюсі біля Будинку преси, телевежі та будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 цивільних осіб. Таким чином Москва намагалася перешкодити виходу Литви з СРСР.
Через вісім років після цих подій за створення антидержавних організацій та інші злочини до позбавлення волі було засуджено шість чоловік. Вони вже відбули покарання.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна