Пільгове житло для ветеранів АТО та військових: що і як пропонують забудовники ℗

 

Проблема забезпечення житлом військовослужбовців в Україні завжди стояла досить гостро. Тепер, коли після початку бойових дій на сході кількість військових та ветеранів-пільговиків значно зросла, питання стало ще актуальнішим.

Про те, наскільки ефективними є відповідні державні програми, як має діяти відповідальний забудовник і куди звертатися учасникові АТО, який хоче придбати квартиру на пільгових умовах, в інтерв’ю «Новинарні» розповів Сергій Фотієв – власник і управляючий партнер молодої компанії FG Development, яка ставить за мету забезпечити доступним житлом українських захисників.

℗ Матеріал підготовлено на правах реклами.

«У всіх наших будинках враховано потреби інвалідів»

  • Сергію Валерійовичу, ваша девелоперська компанія ще зовсім молода, ви ставите перед собою досить амбітні цілі, але при цьому окремо наголошуєте на соціальній відповідальності. Передусім – на створенні доступного житла для військовослужбовців, учасників бойових дій. Що це – намагання створити собі додаткову рекламу, зігравши на «гострій» темі?

Компанію FG Development ми справді створили на початку 2017 року. Це девелоперська компанія повного циклу, в яку входять архітектурне бюро, будівельна компанія, служба замовника, відділи маркетингу і продажу нерухомості тощо.

Але особисто я працюю на будівельному ринку Києва вже давно. Власне, я будівельник у третьому поколінні, тому ця галузь мені добре знайома, можна сказати, з дитинства.

Свої перші підприємницькі кроки я почав робити у 2010-2011 роках. За цей час набув досвіду, напрацював ресурсну базу, уклав певні союзи. І дійшов висновку, що можу своїми силами створювати в місті будинки.

Але в програми допомоги учасникам АТО, постраждалим під час бойових дій, інвалідам наша команда почала включатися ще задовго до заснування власної компанії. Зокрема, ми були серед спонсорів змагань «Ігри героїв», які наприкінці 2016 року проводилися в Києві.

Я справді переймаюся цією темою давно. До речі, нещодавно отримав «Відзнаку імені Героя Небесної сотні Дмитра Максимова» за «благодійний внесок у реалізацію програм занять спортом і реабілітації» в Україні.

Сергій Фотієв отримує відзнаку імені Героя Небесної сотні Дмитра Максимова

  • Тоді вам, мабуть, знайомі проблеми людей з обмеженими можливостями, яким дуже важко в непристосованих до їхніх потреб умовах. Зокрема, це стосується й житла: абсолютна більшість багатоповерхових будинків в Україні не має пандусів. В об’єктах, які будує ваша компанія, враховано такі речі?

– Безумовно. У наших будинках ми обов’язково створюємо умови для людей з інвалідністю. Пандуси, розширені дверні отвори, крізь які можна вільно проїхати на візку, ліфти – все враховано. Не пропустити жодної важливої деталі нам допомагає Паралімпійський комітет, з яким ми давно дружимо. Зокрема, нас консультує багаторазова призерка Паралімпійських ігор Світлана Трифонова.

«З місцевими мешканцями домовляємось. Ми ж відповідальні забудовники»

  • Які об’єкти вже будуєте і що в подальших планах?

– У травні ми спільно з Національною гвардією України запустили перший проект будівництва доступного житла – «ЖК на Ернста». Ще розвиваємо відносини з місцевою громадою, розмовляємо про те, скільки нерухомості і в якому вигляді вони там хочуть отримати.

Перед тим, як укласти з нами партнерство, в НГУ також узгоджували питання з місцевими мешканцями, адже це внутрішня забудова. Хоча більшість із них так само отримали житло від різних відомств років десять тому.

  • І місцеві не були проти будівництва під вікнами нових будинків?

– У нас досить малоповерхова забудова – п’ять-шість поверхів, усього два будинки загальною площею до 8 тисяч квадратів, близько 100 квартир, плюс один комерційний корпус. Ми не прагнемо перенасичувати територію, «втуляючи» будинки туди, де їм відверто не місце. Навпаки, доведемо до пуття дворівневий паркінг, який там уже більше 12 років стоїть довгобудом. При цьому в ньому вже продано близько 40 паркомісць, люди їх стільки часу чекають.

Ми ж відповідальні забудовники.

Окрім того, ведемо розробку проекту з будівництва 16 тис. кв. м на «Чайці». Ще планується будівництво 27-32 тис. кв. м у Василькові.
Там, до речі, ми тісно співпрацюватимемо з місцевою організацією ветеранів АТО, яка, швидше за все, і виступить замовником будівництва.

«Нацгвардійцям віддаємо житло під ключ – заїжджай і живи!»

  • Співпраця з Нацгвардією – це була ваша ініціатива?

– Так. Ми вивчали перспективні ділянки для забудови, побачили там певні можливості. Звернулися до командування Нацгвардії. У них на балансі є певні активи у вигляді землі, і ми запропонували їм достатньо високий процент на ринку віддачі від нерухомості.

У Нацгвардії – 5,5 тисячі військових, що потребують житла. Це й ветерани АТО в тому числі. Загалом, учасники бойових дій матимуть пріоритет щодо придбання нерухомості за найнижчою ціною.

  • Тобто Нацгвардія купуватиме у вас квартири за пільговою ціною й передаватиме своїм бійцям?

– Ні, Нацгвардії ми передаємо житло безплатно, адже вона виділила нам ділянку для будівництва. В обмін на це ми віддаємо майже 20% квартир у новозведеному будинку. Причому це вже готове житло, «під ключ» – тобто людям не треба робити ремонт і навіть купувати багато меблів: там усе основне є. Просто заїжджай і живи.

  • Ви всі квартири в такому вигляді здаєте?

– Це стосується саме програми з НГУ – інше житло ми здаємо без оздоблення, тобто певний ремонт у ньому треба робити.

Сергій Фотієв під час інтерв’ю

«Ветеранам АТО завжди допоможемо й підкажемо, як діяти далі»

  • На сайті «ЖК на Ернста» також зазначається, що ви працюєте «за спеціальною програмою допомоги учасникам АТО». З Нацгвардією зрозуміло, а що ви можете запропонувати ветеранам з інших відомств?

– У нас буде для них певна пропозиція, тож закликаємо їх до нас звертатися. Ми маємо досвід участі в державних програмах будівництва доступного житла для учасників бойових дій, будемо брати в них участь і надалі. Залюбки співпрацюватимемо також із бійцями та сім’ями бійців, які вирішать придбати у нас житло за програмою 50/50 (програма державної допомоги на придбання житла для учасників АТО і переселенців, за якою половин від його вартості сплачує держава. – “Н”).

На цю програму виділяють кредит державні банки, тому обов’язково проводиться аудит компанії-забудовника , який підтверджує, що в цю нерухомість можна інвестувати кошти. Це дуже важливо, щоб люди не вкладали кошти в неіснуючі або ризиковані об’єкти.

  • А якщо до вас звернеться ветеран АТО, який не підпадає під програму? Адже щоб стати її учасником, треба відповідати певним умовам – наприклад, мати сукупний дохід на сім’ю, не більший за певну суму на місяць. Чи будуть для нього якісь пільгові умови?

– Коли нерухомість реалізується – це зазвичай період рік-півтора – то ми, природно, з різною періодичністю запускаємо різні акції. Під державні свята, наприклад. Це або знижки на придбання житла, або можливість отримати щось із побутової техніки, ремонт абощо.

  • Як діяти ветерану АТО, якщо він, наприклад, побачив рекламу вашого житлового комплексу і хоче придбати там квартиру на пільгових умовах?

– Він може одразу прийти до нас у відділ продажів – за адресою вулиця Федора Ернста, 14 у Києві.

Ми поговоримо, розкажемо про всі умови, які пропонуємо, підкажемо, як діяти далі. Адже для того, щоб придбати квартиру за допомогою спеціальних програм, ветеранові треба спершу отримати кошти, звернувшись із відповідною заявою до соціальних органів.

«Держава спрацювала ефективно. А незадоволені будуть завжди»

  • Як на ваш погляд, держава виділяє достатньо коштів на забезпечення житлом учасників АТО?

– Як на мене, робота в цьому напрямі ведеться правильно. Допомога АТОвцям іде, на це виділяються бюджетні ресурси. І їх справді використовують грамотно – люди отримують житло.

  • Така думка не надто популярна. Частіше лунають скарги на те, що коштів недостатньо.

– Я досить тісно спілкуюся з Міністерством соціальної політики, і вони кажуть, що нарощують обсяги фінансування. Родичів загиблих забезпечили житлом майже повністю. Там же за різними категоріями різні коефіцієнти: в першу чергу – сім’ям загиблих, потім – інвалідам І групи й так далі. Я вважаю, що держава тут спрацювала ефективно.

А що є скарги – це природно. Хтось не там отримав квартиру, де хотів, комусь шпалери не сподобалися…

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.