Під посольством Італії відбулася акція на підтримку затриманого нацгвардійця Марківа

 

У понеділок, 3 липня, біля посольства Італії в Києві відбулася акція на підтримку військовослужбовця Нацгвардії Віталія Марківа, затриманого в Італії за підозрою у вбивстві італійського фоторепортера Андреа Рокеллі поблизу Слов’янська в травні 2014 року.

Як повідомляє “Цензор“, в пікеті взяли участь волонтери, громадські активісти, учасники подій на Майдані, а також військовослужбовці батальйону НГУ ім. Кульчицького – для недопуску можливих провокацій.

Вони повідомили, що Віталій Марків був затриманий відразу в аеропорту в Італії.

Офіцер Нацгвардії Михайло Саволюк спростував твердження італійського слідства, ніби військовослужбовці НГУ вели обстріл околиць Слов’янська з мінометів в травні 2014 року.
Саволюк підкреслив, що справа “притягнута за вуха”. Також він зазначив, що Україна домагається від Італії, щоб до справи допустили українських адвокатів.

Ветеран бойових дій в зоні АТО Олексій Маклак заявив, що необхідно тримати на контролі справу Марківа, бо “це може бути тільки першою ластівкою” для подібних затримань учасників АТО за кордоном.

Читайте також:
ГПУ не отримувала від Італії запитів у справі затриманого нацгвардійця Марківа

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня поліція Італії заарештувала в Болоньї громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року у Слов’янську. Він арештований на шість діб.
Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.
За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії. Там він перебував у відпустці.
Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував у місці обстрілу і згодом дав інтерв’ю Le Monde.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна