Посли ЄС схвалили нову систему прикордонного контролю для іноземців

 

Посли країн-членів Євросоюзу схвалили проект директиви про створення автоматичної системи реєстрації в’їзду-виїзду громадян третіх країн у Шенгенську зону.

Раніше цієї домовленості було досягнуто між мальтійським головуванням у Раді Євросоюзу та представниками Європарламенту, повідомляє прес-служба Ради ЄС.

Передбачається, що нові правила допоможуть скоротити час на перетин кордону і поліпшити якість прикордонних перевірок, забезпечать ідентифікацію тих, хто перевищив дозволений час перебування в ЄС, а також зміцнять внутрішню безпеку і допоможуть у боротьбі з тероризмом, відкривши правоохоронним органам доступ до історії подорожей особи.

Ця система буде застосовуватися до громадян третіх країн: як тих, яким потрібна віза для в’їзду, так і тим, кому дозволено перебувати в ЄС без візи під час короткотермінових поїздок (до 90 днів на півроку).

Вона реєструватиме в’їзд, виїзд, відмову у в’їзді, а також зберігатиме інформацію про людину, її проїзні документи, біометричні дані (включно з відбитками пальців і фото).

Усі ці дані зберігатимуться в системі протягом 5 років для тих, хто перевищував дозволений час перебування, і 3 роки – для всіх інших мандрівників.

Найближчими днями проект доопрацюють на технічному рівні. Потім на загальне твердження його представлять послам ЄС для схвалення від імені Ради ЄС. Після цього майбутні правила будуть передані в Європейський парламент для голосування в першому читанні, а потім – Раді Європи для затвердження.

Читайте також:

Шенгенський кодекс про кордони: які документи можуть вимагати у вас на кордоні з ЄС при безвізі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна