У Києві поховали розвідника Максима Шаповала. Порошенко дав генерал-майора посмертно

 

У Києві попрощалися із загиблим 27 червня внаслідок підриву авто полковником Головного управління розвідки Міністерства оборони Максимом Шаповалом.
Його поховали на Байковому цвинтарі, інформує канал “Еспресо”.

Церемонія прощання проходила в Центральному будинку офіцерів вранці у п’ятницю, 30 червня.

Як повідомив “Укрінформ“, ритуал відбувався під посиленою охороною. У заході взяв участь президент Петро Порошенко, секретар РНБО Олександр Турчинов, начальник Генштабу Міноборони Віктор Муженко, керівники й представники різних силових відомств – Збройних сил, Національної гвардії, Головного управління розвідки, Служби безпеки України та ін.

Загибель Максима Шаповала нагадує українцям, що війна точиться не лише на фронті, а теракти агресора можуть бути будь-де, сказав на церемонії прощання президент Петро Порошенко. 

“Це має примусити нас консолідуватися, ще більше підтримувати нашу армію, ЗСУ, наші спецслужби, розвідку. Я пишаюся такими воїнами, як Максим Шаповал. Він був на вістрі атаки і захищав нас у найскладніші часи, у найскладніших місцях. Про розвідників багато не говорять, і можливість і право з’являються лише після того, як вони від нас пішли. Він був першим в [Донецькому] аеропорту, один з перших “кіборгів”, і всі найскладніші операції, які проводилися, зокрема, на лінії фронту, за його участі”, – цитує главу держави “Інтерфакс-Україна”.

Президент Петро Порошенко посмертно відзначив Максима Шаповала і контррозвідника СБУ Юрія Возного, який загинув того ж дня на Донеччині.

Максим Шаповал

“Я прийняв рішення нагородити наших воїнів, на жаль, посмертно. Полковнику Шаповалу присвоєно звання генерал-майора, про яке він так мріяв і очікував отримати на День незалежності. На жаль, ми маємо це зробити швидше. Полковника Возного нагороджено однією з найпочесніших нагород України – орденом “За мужність”, який не можна заслужити, сидячи в кабінеті”, – сказав Порошенко у виступі на заході з нагоди 25-річчя Асоціації міст України після прощання з Шаповалом.

За його словами, нагороджено також офіцерів, які були поранені разом з Юрієм Возним – старшого лейтенанта Дмитра Піддячного та лейтенанта Андрія Михайленка.

Укази про відзнаку Шаповала й Возного опубліковані на сайті президента.

Як повідомляла “Новинарня“, 27 червня в Солом’янському районі Києва невідомі підірвали автомобіль “Мерседес”, внаслідок чого загинув керівник підрозділу спецпризначення Головного управління розвідки Міністерства оборони Максим Шаповал.
Надвечір того ж дня в Костянтинівському районі Донецької області підірвався на міні автомобіль зі співробітниками контррозвідки СБУ. Загинув полковник Юрій Возний, двоє його колег і місцевий житель були поранені.
Представники силових органів України пов’язали ці акції з діями російських спецслужб чи терористів ОРДЛО.

Читайте також:
Після загибелі Шаповала МОУ і СБУ посилили охорону військових керівників, – Полторак

Вибух (?) будівлі інституту в Донецьку: диверсія проти “МГБ ДНР” або стихія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна