Після Стокгольма: Газпром вважає, ніби Нафтогаз винен $1,7 млрд.

 

Російський “Газпром” витлумачив рішення Стокгольмського арбітражу в “газовій” справі на свою користь і стверджує, ніби суд постановив стягнути з “Нафтогазу України” на користь “Газпрому” понад 1,7 мільярда доларів.
Про це повідомив глава компанії Олексій Міллер в ході прес-конференції за підсумками річних зборів акціонерів, передає “Інтерфакс”.

“Було проміжне рішення Стокгольмського арбітражу. За попередньою економічною оцінкою, відповідно до попереднього рішення Стокгольмського арбітражу стягнення з  “Нафтогазу” на користь “Газпрому” перевищують 1,7 млрд. доларів”, – заявив він.

“Разом з тим, аргументація арбітрів з багатьох питань проміжного рішення видається недостатньою. І “Газпром” прийняв рішення оскаржити проміжне рішення в апеляційному суді Швеції”, – сказав Міллер.

Крім того, він розповів, що “Газпром” може подати позов до міжнародного арбітражу через арешт Україною акцій “Газтранзиту”.

У НАК “Нафтогаз України” натомість повідомили, що в окремому рішенні арбітражу від 31 травня не вказано, що “Нафтогаз” винен “Газпрому” 1,7 мільярда доларів або будь-яку іншу суму.

“В рішенні суду не міститься жодних числових значень щодо заборгованості між сторонами. В ньому викладені принципи, за якими має бути розрахована сума ретроактивної компенсації за переплати, здійснені “Нафтогазом”, а також ціна, яка має бути застосована до будь-яких обсягів газу, отриманих “Нафтогазом”, але не оплачених в повному обсязі”, – заявили в НАК у коментарі “Економічній правді”.

Прес-служба “Нафтогазу” стверджує, що трибунал запропонував “Нафтогазу” та Газпрому спробувати домовитися щодо сум. Такі перемовини наразі тривають. Якщо сторони не дійдуть згоди, очікується, що трибунал визначить суми самостійно.

Як відомо, НАК “Нафтогаз України” 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу в провадженні проти “Газпрому” за контрактом на поставку газу. Вимоги “Газпрому” до НАК “Нафтогаз України” за умовою “бери або плати” повністю скасовані.

Господарський суд Києва постановив стягнути 79,877 млн. гривень дивідендів ПрАТ “Газтранзит” (Київ, частково належить російському “Газпрому”) у рамках примусового стягнення з ПАТ “Газпром” штрафу Антимонопольного комітету України.

Читайте також:
Порошенко і Клімкін прокоментували перемогу України над Газпромом
у Стокгольмському арбітражі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна