Доповідь розвідки МО США “Військова міць Росії”: Кремль боїться підступів Вашингтона і модернізує свою армію

 

Кремлівські лідери переконані, що США прагнуть до зміни режиму в Росії.
До такого висновку прийшло Агентство з питань військової розвідки Міністерства оборони США (DIA), повідомляє “Голос Америки“.

Доповідь “Військова міць Росії” – перша несекретна публікація DIA такого роду більш ніж за два десятиліття.

Згідно з документом, який був оприлюднений у середу, 28 червня, Росія ставиться до США з дедалі більшим побоюванням.

У доповіді йдеться про “глибоку і тривку недовіру Москви до зусиль США щодо просування демократії в світі та дій, які вона розглядає як американську кампанію за встановлення єдиного комплексу глобальних цінностей”.

“Кремль переконаний, що США закладають основу для зміни режиму в Росії, і це переконання зміцнилося після подій в Україні”, – йдеться в доповіді.
Її автори посилаються на заяви уряду президента Володимира Путіна про те, ніби США організували народне повстання, яке усунуло від влади дружнього до Росії президента України Віктора Януковича в 2014 році.
Росія відповіла на це анексією українського Криму і підтримкою проросійських сепаратистів на сході України.

“Москва стурбована тим, що спроби США нав’язати прийнятні міжнародні норми загрожують основам влади Кремля, оскільки дає “ліцензію” на закордонне втручання у внутрішні справи Росії”, – ідеться в доповіді.

У доповіді не передбачається нового глобального ідеологічного протистояння, подібного до періоду “холодної війни”, але її автори попереджають, що Москва “має намір використовувати свої збройні сили для забезпечення стабільності на своїх власних умовах”.

Документ включає докладні оцінки всіх аспектів російської військової потужності. Він не містить нової інформації про військовий потенціал, але зображує Росію країною, яка методично й успішно відновлює армію, флот та авіацію,ослаблені після розпаду Радянського Союзу.

“Російські збройні сили сьогодні перебувають на підйомі – це не ті радянські війська, які протистояли Заходу в “холодній війні”, які залежали від великих підрозділів з важкою технікою”, – визнають у DIA.
Нові збройні сили Росії характеризуються як “більш компактні, більш мобільні, збалансовані сили, які швидким темпом стають здатними проводити повномасштабні військові дії”.

Як приклад наводиться російське військове втручання в Сирії в 2015 році.

Кремль заявляє, що дії Росії в Сирії спрямовані на боротьбу з бойовиками “Ісламської держави”. Однак Вашингтон вважає, що Москва головно підтримує президента Сирії Башара Асада, забезпечуючи його підтримкою з повітря у наступальній операції сирійської армії проти сил опозиції.

Російське втручання “змінило всю динаміку конфлікту, зміцнило режим Асада і призвело до ситуації, коли врегулювання конфлікту стало неможливим без згоди Москви”, вважають автори доповіді.

“Однак ці дії також контрастують з глибоко вкоріненим почуттям незахищеності від Сполучених Штатів, які, на думку Москви, зазіхають на позиції Росії як усередині країни, так і за кордоном”, – йдеться в доповіді Агентства з питань військової розвідки.

Читайте також:
Порошенко – Меттісу: Ми з американськими партнерами
створили нові Збройні сили України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна