Оболонський суд почав заочний розгляд справи про держзраду Януковича

 

Оболонський районний суд Києва на засіданні в четвер, 29 червня, ухвалив рішення про початок заочного розгляду – спеціального судового провадження – справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

“Обвинувачений не лише особисто не прибув до суду, але й не скористався можливістю участі в режимі відеоконференції”, – заявив суддя Владислав Дев’ятко під час прямої трансляції засідання каналом “Еспресо”.

“Суд ухвалив здійснювати спеціальне судове провадження щодо Віктора Федоровича Януковича. Ухвала оскарженню не підлягає”, – наголосив суддя, зазначивши, що Янукович зумисно уникає слідства та є оголошеним у міждержавний розшук.

Адвокат екс-президента Віталій Сердюк заявив заперечення проти дій суду.

При цьому суд відмовив захисту підсудного у виклику на процес колишніх охоронців Януковича в якості свідків.

Надалі прокурор почав зачитувати обвинувальний акт щодо Януковича.

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко зачитав підозру Віктору Януковичу у державній зраді й посібництві Російській Федерації в агресії проти України під час відеодопиту 28 листопада 2016 року.
17 січня 2017 року Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООН офіційну фотокопію заяви Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська в Україну, що, на думку обвинувачення, є основним доказом державної зради.
20 січня Печерський райсуд дозволив проводити заочне розслідування стосовно Януковича у справі про держзраду.

16 березня Верховна Рада ухвалила законопроект щодо здійснення у розумні строки спеціального досудового розслідування та судового провадження (заочно).

Оболонський райсуд почав розглядати справу про держзраду Януковича травня. Прокуратура просить для нього найвищу міру покарання.

Для затягування процесу адвокат Сердюк оголосив кілька сотень клопотань і заперечень.

Віктор Янукович обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
Оболонський суд повісткою викликав Януковича на десять засідань. ДОКУМЕНТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна