Порошенко під час візиту до Франції досяг із Макроном домовленостей щодо “нормандської четвірки”

 

Президент Петро Порошенко заявляє, що під час його візиту до Франції 26 червня було досягнуто великої кількості домовленостей. Про це глава держави сказав на зустрічі з українською громадою у французькому Санлісі, яку транслював телеканал “112 Україна”.

“Сьогодні була досягнута дуже велика кількість домовленостей. Перша – відданість Франції «нормандському формату». Франція разом з нами! І не тільки Франція, не тільки Німеччина, але й весь Європейський Союз, бо президент Франції Макрон і канцлер Німеччини Меркель представляють не лише Францію і Німеччину, а весь ЄС у солідарності у нашій боротьбі. У боротьбі за нашу територіальну цілісність, за наш суверенітет, за нашу незалежність, за нашу волю і за нашу демократію. І ми користуємось стовідсотковою підтримкою наших партнерів, чого ніколи до цього не було”, – зазначив Порошенко.

 

Раніше цього дня Порошенко заявив про досягнення домовленості узгодити проекти рішень “нормандського формату” з деокупації Донбасу, які можуть бути названі “формулою Макрона”.
На спільній прес-конференції з президентом Франції Еммануелем Макроном Петро Порошенко сказав: “Після нашої сьогоднішньої зустрічі з паном президентом я маю набагато більше оптимізму. Мені дуже імпонує підхід пана президента, орієнтований на результат, конкретний, практичний без зайвих розмов. Наша домовленість, що ми покладемо на папір проекти можливих рішень «нормандського формату», можливо, він буде мати назву «формула Макрона», але ми зможемо на сьогоднішній день пред’явити суспільству план принесення миру та деокупації сходу України. Впевнений в тому, що це є саме те, чого чекає Україна, світ”.

На тій же прес-конференції Еммануеля Макрона запитали, чи відома дата наступної зустрічі лідерів країн “нормандського формату”, або за яких умов можлива така зустріч.

“Зараз щодо дати – це ще вирішується. Це буде або кінець червня, або початок липня. Зараз ми вчотирьох найближчими годинами будемо вирішувати це між учасниками [в форматі телефонної розмови]”, – зазначив Макрон.

Також він заявив, що перед такою зустріччю треба отримати інформацію і мати об’єктивне бачення ситуації на Донбасі. За словами президента Франції, таку інформацію повинні надати представники ОБСЄ.

У рамках візиту до Парижа президент України провів зустріч із головою Сенату Франції Жераром Ларше.
Як повідомили у прес-службі глави держави, сторони обговорили перспективи зміцнення двостороннього міжпарламентського співробітництва.
Голова Сенату висловив підтримку продовження санкцій проти РФ.
Окрема увага була приділена ситуації на Донбасі внаслідок російської агресії. Порошенко поінформував співрозмовника про системні порушення Мінських домовленостей з боку Росії та наголосив на необхідності дотримання санкційного режиму проти Кремля.

Президент запросив французьких сенаторів відвідати ближчим часом Україну та ознайомитися із ситуацією, що склалася на Донбасі.

Крім іншого, Петро Порошенко під час робочого візиту до Франціїї відвідав місто Санліс, де вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-33 років та поклав квіти до меморіальної дошки, що була встановлена тут у 2008-му, неподалік від пам’ятника київській княгині і королеві Франції Анні Ярославні.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна