Навздогін невдалому 22PushUpChallenge: влада в Україні починає бачити загрозу масових суїцидів ветеранів АТО

 

Порушуючи тему суїциду учасників бойових дій на сході України в матеріалі “Самогубства після АТО: тінь незримої загрози“, “Новинарня” обіцяла детальніше розповісти, як українські високопосадовці зрозуміли (а точніше, не зрозуміли) суть флешмобу 22PushUpChallenge (“Виклик 22 відтискань”), у якому так активно брали участь минулої зими.

Нагадаємо: головна мета флешмобу полягала в тому, щоб привернути увагу суспільства до самогубств серед ветеранів бойових дій і проблем, які призводять до такого крайнього кроку. Передусім – посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та розладів адаптації після повернення з війни у цивільне життя.

Принаймні саме таку мету ставили перед собою активісти американського руху 22Kill, які в липні 2016 року першими запустили цей флешмоб у США.

Згідно зі звітом міністерства у справах ветеранів (Department of Veteran Affairs) за 2012 рік, серед колишніх військовослужбовців у США саме 22 людини щодня скоювали самогубство.

У звіті за 2014-й цифру знизили до 20 – того року наклали на себе руки 7403 ветерани. Але виклик “22Kill” залишився. І, можливо, не лише тому, що авторам ініціативи не хотілося змінювати зареєстровану назву.

Річ у тім, що за правилами флешмобу, відтискатися треба було не лише 22 рази, а й 22 дні поспіль – а в цьому випадку саме така цифра є дуже важливою для самих ветеранів, які також брали участь у виклику. Чому так – про це трохи нижче.

“Підтримати захисників держави” фіззарядкою

“Календарної” умови дотрималися далеко не всі учасники флешмобу. Більшість “селебрітіз” красиво віджалися свої 22 рази і благополучно про цю акцію забули, хоча навряд чи в охоче в цьому зізналися б.

Що стосується політиків, то вони (переважно через своїх прес-секретарів) переконують: усі правила виконували сумлінно.

Секретар РНБО Олександр Турчинов

В рамках флешмобу О. Турчинов віджимався 22 дні по 22 рази”, – запевнили “Новинарню” в Раді національної безпеки й оборони, додавши, що секретар РНБО «виконуючи фізичні вправи, віджимається щодня».

У відповіді на наш запит щодо участі Олександра Валентиновича у флешмобі в Радбезі дали зрозуміти, що і мета 22PushupChallenge для Турчинова цілком зрозуміла: “привернути увагу до проблем учасників бойових дій із посттравматичним синдромом та підтримати воїнів, які воюють на території проведення АТО”.

Власне, в первинному “техзавданні” флешмобу про підтримку чинних учасників АТО не йшлося.
Але судячи зі спілкування “Новинарні” з державними установами, чиї очільники старанно тренували грудні м’язи з благородною метою, значна їх частина вбачала свою місію саме в цьому (й лише в цьому). Навіть і не згадуючи про проблему самогубств і ПТСР, який “накриває” не діючих бійців, а саме колишніх.

Тож в РНБО, де згадали принаймні про посттравматичний синдром, завдання флешмобу більш-менш зрозуміли: “Коли проблема не замовчується, а виноситься на широке обговорення в суспільстві, у бійців, які переживають ПТСР, з’являються реальні шляхи її розв’язання. Проведення таких акцій – це меседж кожному українському воїну: ти не один”, – наголосили у відомстві.

22РushUpChallenge – Андрій Парубій

Натомість голова Верховної Ради Андрій Парубій обмежився формулюванням “на знак солідарності з нашими воїнами, які на передовій захищають українську незалежність і Українську державу”.

На запитання “Новинарні“, скільки саме і як довго відтискався спікер, у його прес-службі відчули підвох і заявили, що “голова ВР усе сказав перед початком флешмобу”.

Нагадаємо, саме пан Парубій став найбільш високопосадовим учасником челенджу – адже ні президент Петро Порошенко, ні прем’єр-міністр Володимир Гройсман, якому намагався передати естафету навіть головний редактор “Новинарні”, до флешмобу не долучилися. 

Читайте також:
22Р
ushUpChallenge: командування флоту віджалося у вигляді тризуба. ВІДЕО

Рекордний #22pushupchallenge – разом відтискалися 700 військових Академії Сагайдачного

Новий рекорд масовості #22PushUpChallenge:
у Харкові відтискалися 2017 курсантів та офіцерів. ВІДЕО

Природно, активну участь у #22PushUpChallenge взяли й військовослужбовці – від курсантів до найвищого армійського керівництва в особі начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка.

Як запевнили редакцію “Новинарні” в управлінні зв’язків із громадськістю Збройних Сил, військові учасники флешмобу “здійснювали вправу 22 рази протягом 22 днів” (і без усіляких челенджів “підтримують стан фізичного розвитку як шляхом участі у заняттях з фізичної підготовки у складі підрозділів, так і самостійно різноманітними фізичними вправами”).

“Зазначена акція була спрямована на підтримку ветеранів, учасників та воїнів Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей”, – прокоментували сенс 22PushUpChallenge у командуванні ЗСУ. Знову не дуже влучно.

Піар із користю… для кого?

Підтримати воїнів ніколи не зайве – що чинних, що колишніх. Та чи приніс “красивий” флешмоб якісь результати, окрім піар-картинки для його високопоставлених учасників?

Опитані “Новинарнею” експерти схиляються до думки, що так, хоча “могло бути й краще”.

“Флешмоб був ефективний для тих, хто віджимався, а не для тих, для кого це нібито робилося. Такі акції відбуваються для того, щоб комусь допомогти або привернути увагу до проблеми. Але якогось різкого сплеску уваги чи допомоги ветеранам не було, тому цей челендж нічого не змінив”, – вважає військовий психолог, тренер всеукраїнського громадського об’єднання “Побратими” Андрій Козінчук.

“Замість того, щоб реально щось зробити, посадовці відтиснулися, попіарилися. Але їм не треба віджиматися, треба просто нормально робити свою роботу”, – наголошує психолог.

Козінчук нагадав, що найбільші проблеми в психологічному сенсі у нинішніх учасників АТО “почнуться через 5-10 років, коли наслідки травми почнуть проявлятися найсильніше”. Тому найефективнішою допомогою з боку посадовців було б не відтискання, а створення центрів соціально-психологічної підтримки учасників бойових дій.

Натомість колега Козінчука, військовий психолог Ольга Швець, в оцінці результатів 2222PushUpChallenge більш оптимістична.

“Мені здається, що ККД від флешмобу був нормальний. Фізичні навантаження дають викид гормонів щастя в організм – що підіймає настрій і покращує самопочуття. Для ветеранів, які відчувають посттравматичний стрес, замислюються про суїцид, це безперечно добре”, – зазначила Швець у коментарі “Новинарні“.

Переважно позитивним вважає результати челенджу й співголова комітету психологічної адаптації і соціальної реабілітації Асоціації народних волонтерів при Міністерстві оборони Олена Нагорна: “Чому флешмоб мав тривати саме 22 дні? А тому, що 21 день – це термін, за який у людини формується звичка. І закріпити звичку фізичного навантаження для бійців, які брали участь у 22PushUpChallenge, було дуже корисно”.

“Окрім того, тривалість флешмобу включала в себе методику коротко- і довготривалого планування майбутнього, а це – один із методів боротьби з депресією та профілактики суїцидів. Плануючи собі заняття на один,два, двадцять днів, людина відкладає суїцидальний намір”, – сказала Нагорна.

На її думку, “з точки зору інформування соціуму про наявність проблеми, флешмоб також свою задачу виконав”.
Адже хоча “у верхах” основну мету розгледіли не всі, на нижчих рівнях до більшості учасників акції вдалося донести головну тезу челенджу: повернувшись із війни, бійці потребують особливої уваги та підтримки суспільства.

Водночас співрозмовники “Новинарні” відзначили, що головною хибою цієї акції була її минущість. Щойно хвиля політичного піару відкотилася, згасла й суспільна цікавість до теми психологічної реабілітації ветеранів.

Тоді як, укотре наголосимо, насправді з кожним днем війни й кожним новим ветераном ця проблема вимагатиме дедалі більшої й пильнішої уваги.

* * *

Наші виступи не лишаються непочутими. Зокрема, тему суїциду серед ветеранів АТО перейняв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, написавши статтю про цей аспект “гібридного миру” та заявивши, що в Україні таких випадків самогубств уже близько 500.
За словами Авакова, МВС запускає проекти з реабілітації постраждалих від ПТСР.

підготували: Леся Шовкун, Ольга Гордійчук

Читайте також:
Б’ємо на сполох: Україна не хоче рахувати суїциди ветеранів бойових дій

Головний психолог ЗСУ: Бачимо тенденцію до зменшення числа самогубств в армії, це наслідок тренінгів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна