Порошенко у Брюсселі розповів про загрози “Північного потоку-2”

 

Президент України Петро Порошенко та президент Європейської ради Дональд Туск обговорили загрози, що виникнуть після будівництва другої нитки газопроводу «Північний потік», яким природний газ транспортуватиметься з Росії до країн Євросоюзу дном Балтійського моря в обхід території України. Про це Порошенко повідомив 22 червня на спільній прес-конференції з Туском у Брюсселі.

«Ми також скоординували наші позиції щодо загроз, які несе будівництво Росією політично вмотивованого енергетичного проекту “Північний потік-2”, що є інструментом російської енергетичної агресії проти моєї країни, і не тільки проти України, а й проти всього Євросоюзу», – заявив він.

Крім того, Порошенко відзначив важливість енергетичної диверсифікації, енергетичної безпеки та ефективної співпраці між Україною та ЄС.

Як нагадує УНІАН, на початку вересня 2015 року російський «Газпром» і компанії Shell, OMV, E.On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу «Північний потік-2».

Тодішній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що якщо Росія і деякі західні компанії побудують «Північний потік-2», то це позбавить Україну 2 млрд. доларів прибутку, Словаччину – 0,8 млрд. доларів, Польщу – 0,4 млрд. доларів, а також поставить під загрозу енергетичну незалежність ЄС.

За оцінками глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва, цей газопровід жодним чином не сприяє диверсифікації поставок газу до ЄС і не забезпечує Євросоюзу доступ до нових джерел газу. За словами Коболєва, реалізація проекту «Північний потік-2» призведе до того, що пункти входу російського газу в ЄС будуть майже повністю сконцентровані в Німеччині. Однак наявні газопроводи між північчю Німеччини і країнами Центральної та Східної Європи не мають достатніх потужностей, щоб доставити необхідні обсяги газу у східні європейські регіони.

24 квітня 2017 року «Газпром» і його європейські партнери підписали угоду про фінансування «Північного потоку-2».

Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд. куб. газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч з уже існуючою першою ниткою «Північного потоку».

Навесні 2016 рокувісім країн ЄС виступили проти будівництва газопроводу “Північний потік-2” в обхід України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна