Трамп пригрозив КНДР відповідальністю за смерть американського студента

 

Американський студент Отто Уормбіер, якого 17 місяців тримали у в’язниці в КНДР, помер у США через тиждень після повернення внаслідок катувань. Про це повідомили його родичі, пише Reuters.
У зв’язку з цим Держдеп США та Білий дім видали різкі заяви, засудивши дії режиму в Пхеньяні та висловивши намір запобігати подібним випадкам.

“На жаль, жахливі умови і тортури, у яких нашого сина тримали в Північній Кореї, не залишили можливим інший результат, ніж той, який ми сьогодні пережили”, – заявила сім’я студента після його смерті в медичному центрі Цинциннаті.

Уормбіер впав у кому в березні 2016 року, незабаром після засудження до 15 років тюрми суворого режиму в КНДР.
Корейська влада тоді повідомляла, що він був заарештований за крадіжку пропагандистського плакату.

Батько Уормбіера минулого тижня заявив, що його син був підданий жорстокому поводженню і катуванням з боку влади КНДР і що сім’я не повірить в розповіді офіційних представників Пхеньяна, нібито Отто Уормбіер впав у кому після зараження бутулізмом і прийому снодійного.
Лікарі, які оглядали 22-річного Отто після повернення, не виявили слідів бутулізму.

У заяві Державного департаменту США наголошується, що КНДР несе відповідальність за смерть Отто Уормбіера, якого незаконно утримувала у в’язниці.

“Від імені всього Державного департаменту й уряду Сполучених Штатів я висловлюю свої співчуття родині Уомбіера”, – йдеться в заяві держсекретаря Рекса Тіллерсона.

“Ми вважаємо, що Північна Корея відповідальна за незаконне ув’язнення Отто Уормбіера, і вимагаємо звільнити інших трьох американців, які незаконно затримані”, – заявив Тіллерсон.

Як сказано в заяві Білого дому, президент США Дональд Трамп також висловив рішучість запобігати таким трагедіям.

“Доля Отто поглиблює рішучість моєї адміністрації запобігати таким трагедіям, коли невинні люди опиняються в руках режимів, які не поважають верховенство закону або елементарну людську порядність. Сполучені Штати в черговий раз засуджують жорстокість північнокорейського режиму, коли ми оплакуємо його останню жертву”, – йдеться в заяві президентського офісу.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна