Російська мафія за підтримки уряду Путіна фінансувала розробку сирійської хімічної зброї, – ЗМІ

 

Інвестиційна група, керована російською мафією і пов’язана з урядом РФ, переказала не менше 900 тисяч доларів компанії, яка фінансувала розробки хімічної зброї в Сирії.
Про це повідомляє CNN з посиланням на фінансові документи, що є в розпорядженні телеканалу.

Згідно банківськими записами кінця 2007 – початку 2008 років, інвестгрупа, пов’язана з російською мафіозною групою, що підтримується урядом, погодила переказ понад 3 мільйонів доларів компанії Balec Trading Ventures, за офіційними даними – для купівлі дорогих меблів.

Записи трансакцій підтверджують, що з цієї суми було переказано не менше 900 тисяч.

 

Обидві компанії зареєстровані на Віргінських островах.

Компанія, про яку йдеться, має назву Quartell Trading Ltd. Як стверджує Міністерство юстиції США, вона була однією з багатьох компаній, через які відмивалися мільйони доларів російських платників податків, пов’язаною з так званою “справою Магнітського” – чи не найвідомішою корупційною справою в путінській Росії.

Компанія Balec Trading Ventures належить сирійцеві Іссі аль-Зейді. Він має громадянство Росії і з 2014 року перебуває в списку санкцій Мінфіну США через його зв’язки з сирійським науково-дослідним центром, який розробляє хімічну зброю, включаючи виробництво зарину, іприту й нервово-паралітичного газу.

За даними Конгресу і Мін’юсту США, банда російської мафії, яка називається “групою Клюєва”, складається з колишніх і нинішніх співробітників російського МВС, двох податкових відомств та ФСБ.

У 2007 році “група Клюєва” вступила в змову з метою обманним шляхом захопити три дочірні компанії, пов’язані з московським Hermitage Capital Management – найбільшим хедж-фондом в Росії.

“Група Клюєва” сфальсифікувала багатомільйонні збитки для компаній, які були взяті під контроль. Це дозволило скористатися поверненням податків в розмірі 230 мільйонів доларів.
Виплата була проведена повністю в один день в кінці 2007 року.

Велика частина з вкраденої “групою Клюєва” суми відтоді була розосереджена і заморожена на рахунках у банках по всьому світу.

“Сергій Магнітський виявив навіть більше, ніж він сам усвідомив, і більше, ніж ми зрозуміли навіть після прийняття закону Магнітського”, – заявив CNN колишній координатор США з питань політики щодо санкцій Деніел Фрід.

Американський прокурор звинуватив компанію кіпрської юрисдикції Prevezon Holdings, що належить синові впливового російського чиновника, в купівлі нерухомості на Манхеттені з використанням частини вкрадених грошей. Компанія не визнала правопорушення, і уряд США відмовився від будь-яких подальших судових розглядів, пов’язаних з цією справою.

Ще одна справа про конфіскацію майна триває в Швейцарії, де слідчі покладаються на докази, передані російським фінансистом Олександром Перепеличним, російським емігрантом, який зізнався, що деякий час був основним “відмивачем” грошей для “групи Клюєва”, перш ніж розірвав з ними зв’язки.

Докази вказують, що на банківських рахунках Credit Suisse в Швейцарії зберігалася частина вкрадених грошей. Один з рахунків належав компанії Quartell Trading.
Перепеличний помер 2012 року у віці 44 років під час пробіжки біля свого будинку. Поліція виявила в його шлунку сліди отруйної рослини гельземіум.

Директор національної розвідки дійшов висновку з “високим ступенем впевненості”, що Перепеличний був убитий за наказом Володимира Путіна.

Сергій Магнітський, адвокат, найнятий Hermitage Capital для розслідування крадіжок, розкрив цю величезну злочинну змову і гравців, що стоять за ним. Він був арештований у 2008 році, і йому було відмовлено в необхідній медичній допомозі протягом більш як року. Крім того, він піддавався фізичним тортурам під час ув’язнення й помер у московській в’язниці в 2009 році у віці 37 років.

Читайте також:
У кадр ЗМІ на сирійській авіабазі Шайрат потрапили російські контейнери хімзброї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна