Суд у Дніпрі заборонив антиукраїнську ГО “Союз радянських офіцерів”

 

У Дніпрі Окружний адміністративний суд ухвалив рішення про заборону громадської організації “Союз радянських офіцерів”.

Відповідно до ухвали, суд 15 червня виніс рішення, дослідивши матеріали і заслухавши покази свідків щодо подій березня 2014 року, повідомляє “Радіо Свобода”.

За словами одного зі свідків у справі, громадської активістки Людмили Кострюкової, у березні 2014-го це громадське об’єднання “вчиняло дії, спрямовані на ліквідацію незалежності України, закликало сусідню державу до порушення суверенітету і територіальної цілісності України”.

“Вони продовжували свою протиправну діяльність навіть у травні 2017 року, коли 9 травня біля пам’ятника Слави погрожували жінкам з українською символікою розправою шляхом насильницьких дій”, – заявила Кострюкова.

Як зазначив у суді інший свідок, Андрій Куліш, він неодноразово разом із іншими громадськими активістами спостерігав за заходами “Союзу радянських офіцерів” та заявами, зробленими на їхніх зібраннях. Так, у березні 2014 року на мітингах члени організації заявляли, що “чекають на «русскую освободительную армию»”.

Відповідачі – представники “Союзу радянських офіцерів” – у день винесення рішення (четвер, 15 червня) до суду не з’явились.

Позивачем у цій справі виступило міське управління юстиції. Відповідачем – громадська організація “Союз радянських офіцерів”, яку обвинувачують у закликах до повалення влади та проросійській пропаганді – зокрема, в тому, що в березні 2014 року члени організації піднімали на флагштоку перед будівлею міської ради російський прапор.
Позов до суду щодо заборони діяльності організації зареєстрований ще в червні 2014 року.

У коментарі “Радіо Свобода” керівник ГО “Союз радянських офіцерів” Віктор Марченко раніше заявляв, що вважає звинувачення проти організації необґрунтованими. Він не заперечує, що навесні 2014 року піднімав російський триколор біля мерії, але ніито лише “на знак дружби України й Росії”: мовляв, опоненти в цей час також використовували неукраїнську символіку – стяги Євросоюзу.

Водночас користувач “Фейсбуку”, військовий ЗСУ Віталій Кузьменко поширив у мережі один з останніх інформаційних бюлетенів “СРО” “Красная звезда”, доступний за адресою ursr.com.ua.

Кузьменко стверджує, що і в 2017 році “Союз радянських офіцерів” використовує антиукраїнську риторику та вдається до антидержавних закликів:

“Сегодня на Украине к власти пришли, те кто в составе зондеркоманд уничтожал советских граждан – это они сегодня установили фашистскую диктатуру”; “нацистские банды”; “новая власть поставила задачу уничтожить поколение ветеранов”; “наша задача – не позволить нацистким последышам отобрать наши завоевания, сменить наши знамена, забыть наши идеалы”; “мы выступаем за немедлинное прекращение войны на Донбассе” тощо.

Читайте також:
У Дніпрі “фейкових” ветеранів позбавили фінансування з міського бюджету

“Будьте ви прокляті”. Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна