Лише тепер Порошенко підписав закон про скасування “закону Савченко”

 

У суботу, 17 червня, президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення» № 2046-VIII. Про це повідомляє сайт глави держави.

Закон про зміну так званого “закону Савченко” був ухвалений Верховною Радою ще 18 травня 2017 року.

Законом викладкно в новій редакції частину п’яту статті 72 «Правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення» Кримінального кодексу України, відповідно до якої попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день або за правилами, передбаченими у частині першій цієї статті.

Згідно до закону, при призначенні покарань, не зазначених в частині першій цієї статті, суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом’якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляла “Новинарня“, так званий “закон Савченко” № 838-VIII, ухвалений 26 листопада 2015 року, набрав чинності 24 грудня того ж року. Ним було запроваджено правило зарахування судом строку попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

“Просто частина статті Кримінального кодексу повертається назад у тому ж вигляді, в якому її свого часу прибрали”, – пояснив у день голосування голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін.

Автор законопроекту Антон Яценко (група “Відродження”) зазначав, що ухвалений раніше парламентом закон, який передбачає зарахування дня перебування в СІЗО за два дні колонії, був великою помилкою. За його словами, ця помилка коштувала 55 життів, 22 зґвалтування, 760 розбійних нападів, скоєних тими, хто достроково вийшов із тюрем.

“Вийшли зараз на свободу злочинці, які вбивали, розбійники. Звичайно, ми повинні це свавілля зупинити”, – вказав автор законодавчої ініціативи.

Ще станом на вересень 2016 року за “законом Савченко” вийшли 9 тисяч ув’язнених. Серед них – суддя-хабарник Зварич та нардеп-убивця Лозінський.

Нагадаємо, раніше Рада кілька разів провалювала скасування “закону Савченко” чи зміни до нього.

Це був єдиний законопроект, поданий нардепом Надією Савченко, поки вона перебувала в СІЗО в Росії.

18 травня ВР скасувала “закон Савченко”. 25 травня парламент відмовився ухвалити постанову про скасування цього рішення, що відкрило шлях до підписання закону.

Авторка закону – народний депутат Надія Савченко – заявила, нібито рішення про його скасування суперечить Конституції.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна