Парубій сподівається, що його візит у США дозволить Україні до осені отримати “джавеліни”

 

Адміністрація США може прийняти рішення про надання чи ненадання оборонної зброї Україні до кінця нинішнього року.
Про це голова Верховної Ради Андрій Парубій розповів журналістам у четвер, 15 червня, після зустрічі зі спікером Палати представників американського Конгресу Полом Раяном, передає “Укрінформ“.

“Ми проговорювали, власне, збільшення фінансування [на допомогу Україні] в бюджеті [США] на 2018 рік і, звичайно, ми обговорювали питання надання Україні летального оборонного озброєння”, – зауважив голова ВР.

Він підкреслив, що від усіх, з ким зустрічався протягом перших трьох днів візиту до США, відчув підтримку.

За його словами, питання надання зброї для України вже не є закритою темою в адміністрації, по ньому знову ведуться дискусії.

“І я сподіваюся на позитивне рішення стосовно надання Україні летального озброєння, в першу чергу, протитанкових комплексів “Джевелін”, і дуже розраховую, що в тому числі, мій приїзд сприятиме тому, щоб це питання було вирішене”, – зазначив Парубій.

Відповідаючи на уточнювальне запитання щодо термінів, коли, на його погляд, ці дискусії можуть дійти логічного висновку, український спікер зазначив, що не хотів би називати конкретних дат.

“Але я думаю, що рішення мало би бути прийнято до кінця цього року… Рішення, яке б воно не було – чи позитивне, чи негативне – але я думаю, це дискусія кількох місяців, і восени ми зможемо вийти на кінцеве рішення з цього приводу”, – зауважив спікер українського парламенту.

“До світової спільноти важливо донести розуміння того, що в Україні відбувається не тільки конфлікт між Росією і Україною, а те, що путінська Росія стала глобальною загрозою для всього вільного і цивілізованого світу”, – заявив також Парубій, виступаючи у Вашингтоні з доповіддю на конференції “US-UA Working Group Yearly Summit V: Providing Ukraine with an Annual Report Card”.

Як передає прес-служба ВР, Андрій Парубій повідомив, що перебуваючи в США, він запропонував підписати двосторонню безпекову угоду між Україною та США, яка стане важливим етапом на шляху до НАТО.

“Сподіваюсь, що зможемо вийти на позитивне рішення щодо цього питання. Це особливо важливо на шляху реформування української армії”, – сказав він.

Голова парламенту зазначив, що українська армія за останні три роки змінилася кардинально і суттєво.

“За три роки ми отримали потужну боєздатну армію, яка має бойовий досвід. Це понад 200 тисяч досвідчених бійців і близько мільйона резервістів. В рази збільшився оборонний бюджет України. В рази зросла кількість боєздатних частин, танків та бойової авіації, створено нові види військ”, – розповів Парубій.

“Хочу запевнити, що безпекова угода між Україною і США,  як і співпраця України з НАТО, є однаково вигідна як для НАТО, так і для України, оскільки українська армія зі своїм досвідом є самим надійним партнером  у захисті східних рубежів вільного світу”, – зазначив він.

При цьому, за словами спікера, сьогодні Україна реформується не тільки в безпековому секторі, що є очевидним фактом, – “реформи відбуваються у всіх сферах життя країни”.

 

Читайте також:
Парубій у Вашингтоні підписав угоду про співпрацю з Конгресом США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна