На Дніпропетровщині СБУ взяла сепаратиста, який обходив блокування “Вконтакте”. ВІДЕО

 

Співробітники Служби безпеки України викрили мешканця Павлограда на Дніпропетровщині, який адміністрував сепаратистські спільноти у російській соціальній мережі «ВКонтакте».

Правоохоронці встановили, що у 2016 році на чоловіка вийшли представники російських спецслужб, які запропонували йому адмініструвати та наповнювати антиукраїнську спільноту в інтернеті.

“Зловмисник, який є прихильником так званого «русского миру», погодився вести інформаційну гібридну війну, розв’язану РФ проти України. Співробітники спецслужби задокументували, що за вказівкою кураторів адміністратор розміщував статті, фотографії та відеоматеріали із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу. У матеріалах, зокрема, стверджувалося що Україна є частиною Росії, українська армія – недієздатна”, – інформує прес-центр СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання адміністратора оперативники СБ України виявили мобільні пристрої із доказами співпраці з російськими спецслужбами.

“Серед останніх вказівок, отриманих зловмисником від кураторів, було активне розповсюдження тенденційних новин про блокування окремих російських інтернет-ресурсів та інструкцій стосовно обходу заборони через використання VPN-сервісів”, – зазначили в СБУ.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).
Тривають слідчі дії.

Нагадаємо, на російську компанію й мережу “Вконтакте” накладено санкції указом президента України від 15 травня.

Читайте також:
Перед “травневими” СБУ затримала п’ять адміністраторів антиукраїнських інтернет-спільнот

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна