Замаскований “Пошукач”. Стало відомо, як Mail.ru обходить заборону в Україні

 

Російська компанія Mail.Ru Group, яка володіє соцмережами «ВКонтакте» й «Одноклассники», обходить заборону на діяльність в Україні через офшорну компанію Nessly Holdings Limited, зареєстровану на Кіпрі.
Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на розслідування міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm.

«Чергове OSINT-розслідування міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm розкриває спроби російської компанії Mail.Ru Group обійти заборони на діяльність в Україні через офшорну компанію Nessly Holdings Limited, зареєстровану на Кіпрі», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляють волонтери-розслідувачі, Mail.Ru мімікрує під «Пошукач».

«01.06.2017 генеральний директор Mail.Ru Group Борис Добродєєв оголосив про закриття офісів компанії в Україні. Добродєєв також зазначив, що український бізнес не робив істотного внеску у виручку компанії. Проте, Mail.Ru Group не збирається відмовлятися від отримання прибутку з українців і, як наслідок, вживає кроків для збереження свого впливу на території України», – зазначають розслідувачі.

24.05.2017 був створений домен poshukach.com. З моменту реєстрації сайт швидко набрав популярність і, за даними Alexa, на 12.06.2017 посідає 492 місце з відвідуваності в Україні.

Наголошується, що «незважаючи на назву в українському стилі», з Україною «Пошукач» ніяк не пов’язаний.

Сам інтерфейс сайту російсько-англійський, домен POSHUKACH.COM був зареєстрований російським реєстратором RU-CENTER. Початковий код головної сторінки сайту містить відсилання до браузеру FreeU, одним з розробників якого є Mail.Ru Group. Також сайт POSHUKACH.COM розташований у мережі, що територіально належить Росії.

Сайт пов’язаний з Nessly Company (відомою як Nessly Holdings Limited) – офшорною компанією, афільованою з Mail.Ru Group і зареєстрованою на Кіпрі.
Водночас мережа, в якій розташований сервер браузеру FreeU, який українцям активно рекламували для обходу заборони соцмереж «ВКонтакте» й «Одноклассники», також зареєстрована на Nessly Company.

Директором Nessly Holdings Ltd зазначена якась Олена Азаренко (Elena Azarenko), яка обіймає (або обіймала) посаду директора в компаніях, пов’язаних з MRG: MGL Mail.Ru Equity Limited, VK.COM Holdings Limited, MRGroup Invetsments Limited, Odnoklassniki Holdings Limited, MGL Mail.Ru Internet Assets Limited. Пошук у LinkedIn підтверджує, що Elena Azarenko працює в Mail.Ru Group.

«Таким чином, можна з великою вірогідністю стверджувати, що Nessly Holdings Limited тісно пов’язана з Mail.Ru Group. Через цю компанію Mail.Ru Group намагається обійти санкції, запроваджені щодо російських IT-компаній в Україні: ні домен POSHUKACH.COM, ні пов’язана IP-адреса не блокуються українськими провайдерами», – наголошуюється в розслідуванні InformNapalm.

«Як наслідок – Mail.Ru продовжує бути присутнім на українському ринку, використовувати власний пошуковий движок для показу результатів, які Mail.ru визнає «більш релевантними», а також заробляти на рекламі, що показується українським користувачам», – робить висновок “Інформнапалм”.

Як відомо, 15 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких «Аерофлот», соцмережі «Вконтакте» і «Одноклассники», компанія «Яндекс» тощо.
Президент Порошенко заявив, що санкції щодо Росії, зокрема їх останнє розширення, можуть бути переглянуті після виходу російських військ з території України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна