В ООН назвали передачу в’язнів від “ДНР” Україні “зразком результативного діалогу між сторонами”

 

“Зразком результативного діалогу між сторонами” – Україною й ОРДЛО – назвала Моніторингова місія ООН з прав людини передачу сепаратистами Україні раніше засуджених осіб, що відбувають покарання на Донбасі.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у доповіді ООН, опублікованій у Женеві 13 червня.

У доповіді зазначено, що протягом періоду, охопленого доповіддю (з 16 лютого до 15 травня 2017 року), 14 осіб, ув’язнених до початку конфлікту, були переведені з території, контрольованої “ДНР”, на територію, підконтрольну уряду України.

Загальна кількість в’язнів, переведених таким чином починаючи з 2015 року, склала 147 осіб, підрахували в ООН.

“Зважаючи на те, що в місцях позбавлення волі за лінією зіткнення все ще утримується 9500 засуджених до початку конфлікту осіб, подібні переведення в’язнів можуть бути зразком результативного діалогу між сторонами”, – сказано в коментарі до моніторингу.

Доповідь закликає сторони конфлікту “використовувати усі засоби діалогу з цього та інших питань  для посилення захисту прав людини”.

Читайте також:
З початку війни на Сході загинуло понад 10090 людей, є загроза ескалації. ДОПОВІДЬ ООН

 

У коментарі також сказано, що вперше з моменту анексії Росією Криму 12 осіб, ув’язнених до початку конфлікту, були передані на материкову частину України в результаті прямих переговорів між омбудсменами України та РФ.

“Моніторингова місія ООН з прав людини проінтерв’ювала всіх переведених осіб  та задокументувала серйозні порушення права на фізичну і психічну недоторканність, яких вони зазнали в тюрмах в Криму, а також у Російській Федерації, куди їх перевели всупереч нормам міжнародного гуманітарного права”, – сказано в коментарі до доповіді ООН.

Доповідь охоплює період з 16 лютого до 15 травня 2017 року, протягом якого Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).
Висновки ґрунтуються на глибинних інтерв’ю із 252 свідками і жертвами порушень прав людини, а також на спостереженнях під час моніторингових візитів по обидва боки від лінії зіткнення.
Моніторинг ситуації з правами людини в Криму проводився на підставі двох резолюцій Генеральної Асамблеї: Резолюції 68/262 про «Територіальну цілісність  України» від 27 березня 2014 року і Резолюції 71/205 про «Ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь» від 19 грудня 2016 року.

Читайте також:
Місія ООН намагається шукати зниклого в Донецьку журналіста Стаса Асєєва

За три місяці на Донбасі загинуло 36 цивільних – на 70% більше, ніж торік, – ООН

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна