Третя річниця звільнення Маріуполя. Як це було. ВІДЕО

 

Президент Петро Порошенко привітав співвітчизників із третьою річницею визволення Маріуполя Донецької області від проросійських бойовиків.

Привітання глави держави розміщені на офіційних сторінках у “Фейсбуці” і “Твіттері”.

“Вітаю з третьою річницею звільнення Маріуполя!” – написав президент.

Бійці добровольчих підрозділів МВС і Нацгвардії, зокрема батальйону “Азов”, зранку 13 червня 2014 року звільнили центр Маріуполя від сепаратистів. Було розгромлено штаб терористичного угруповання “ДНР”.

У спецоперації брали участь 150 бійців спецбатальйону (на той час МВС) “Азов”, дві роти спецбатальйону “Дніпро”, дві роти Національної гвардії та спецназ МВС. Допомога надходила також від “Правого сектора” і місцевих українських активістів.

Перед атакою “Азов” рішеннями керівників АТО, МВС і НГУ було суттєво доукомплектовано та доозброєно.

Силам АТО протистояло до сотні бойовиків. За день до операції з Маріуполя втекла банда “Чечена”, одного з лідерів терористів. Він отримав інформацію про майбутній штурм і не попередив інших терористів.

Бій тривав декілька годин. У ході штурму було ліквідовано ключові опорні точки бойовиків, знищено техніку, відновлено контроль над усіма захопленими спорудами, зокрема будівлею міської ради, “укріпрайон” на вулиці Грецькій та ін.

За повідомленням речника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, місцеві жителі не чинили спротиву діям сил АТО, хоча представники КПУ закликали їх вийти на вулиці, аби “захистити місто”. По закінченні операції розпочався демонтаж барикад.

Було ліквідовано 5 або 6 бойовиків, 17 зазнали поранень. Затримано 20 терористів. Ніхто з мирних жителів не постраждав.

Отримали поранення чотири (за іншими даними – п’ять) бійців сил АТО. Один із них підірвався на мінних загородженнях, встановлених противником.

Після бою почалася зачистка – спецпризначенці та вояки Нацгвардії переслідували бойовиків у приватному секторі та на околицях Маріуполя, хапали та “здавали” їх в СБУ.

За попереднім планом, звільнення міста планувалося на 23 травня 2014 року. Це дало б можливість організувати в Маріуполі голосування на виборах президента. Однак, після аналізу наявних сил і засобів, командування відмовилось від цього плану.

Читайте також:
У Маріуполі підірвали автомобіль із замначальника контррозвідки СБУ. ОНОВЛЕНО

“Динамо” і “Карпати” відмовляються грати в Маріуполі з міркувань безпеки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна